Srijeda, 28 Februara, 2024

Farmaceuti – sretan vam Svjetski dan farmaceuta

Svaki dan tri miliona farmaceuta i farmaceutskih naučnika su partneri pacijentima, drugim zdravstvenim profesionalcima, kreatorima politike i donosiocima odluka sa zajedničkom vizijom boljeg zdravlja. Provedene analize pokazuju da se 13 posto posjeta apotekama završava samo davanjem savjeta pacijentima (bez izdavanja bilo kojeg lijeka ili dodatka prehrani), naglašavajući da farmaceuti predstavljaju najdostupniju mrežu zdravstvenih profesionalaca, koji širom svijeta imaju i najviše povjerenja pacijenata.

Farmaceutska struka diljem svijeta jasno ukazuje na potrebe višesmjernog partnerstva u savremenom zdravstvu, kako bi se što uspješnije suočili s izazovima koji prijete zdravlju zajednice i blagostanju pojedinca, od pojave krivotvorenih lijekova do rezistencije na antibiotike i probleme zloupotrebe lijekova. Partnerstvo u zdravlju istovremeno pokriva temu samoliječenja, ali i sve elemente stručne nabavke i skladištenja lijekova, te važnu uzajamnu povezanost s industrijom, istraživanjem i razvojem lijekova, te bolničkim okruženjem.

Pacijenti ne mogu koristiti lijekove bez farmaceutske ekspertize, ili drugim riječima, bez farmaceuta. Ovo partnerstvo je od suštinskog značaja za odgovorno korištenje lijekova. Ali, tu su i druga partnerstva koja su podjednako važna. Oblast zajedničkog delovanja pokriva izdavanje lijekova i savjetovanje u bolnicama i javnim apotekama, ali se odnosi i na sve elemente u lancu snabdijevanja, uključujući i istraživanje i industriju. Širom svijeta farmaceutska profesija jasno ukazuje na sve zahtjeve velikih partnerstva: zajedničke ciljeve, posvećenost, povjerenje, znanje, vještine i sposobnost prevazilaženja prepreka.

Zbog svega navedenog je bitno da se što češće ukazuje na važnost ovog zdravstvenog poziva.

VIJESTI

Najnovije vijesti