Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Globalne kompanije nude rješenja u cilju zaštite okoliša i zdravlja ljudi

Zagađenje okoliša postalo je nesumnjivo jedan od najvećih globalnih problema današnjice. UN-ovi stručnjaci stalno upozoravaju da bi se, nastavi li se ovom dinamikom zagađivati okoliš, svijet mogao suočiti s katastrofom nesagledivih razmjera, s posebnim aspektima na ljudsku populaciju. Prema aktuelnim pokazateljima, emisija stakleničkih plinova ne samo da se ne smanjuje, nego se povećava.

Dovoljno je prisjetiti se koliko je samo životinjskih i biljnih vrsta izumrlo i nestalo “zahvaljući” upravo nemilosti i nesmotrenosti čovjeka, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) redovno upozorava i o ugroženosti zdravlja ljudske populacije širom svijeta. U tim izvještajima također se redovno upozorava kako je krajnje vrijeme za poduzimanje konkretnih mjera na zaustavljanju negativnih trendova u klimatskim promjenama. Gledajući u budućnost, u ekološkom kontekstu, jedna indijanska poslovica kaže: „Prirodu nismo naslijedili od pradjedova, već smo je posudili od unuka“.

U sklopu navedenog, redovno se upozorava na konkretne primjere u svijetu o ugroženosti okoliša, odnosno zagađenosti zraka, a tu prednjače gradovi Peking, New Delhi, Karachi, Patna… I glavni grad BiH u posljednje vrijeme često je spominjan, jer je u Sarajevu početkom decembra prošle godine indeks zagađenosti zraka (AQI) bio 315, što na ljestvici zagađenja spada u najopasniju kategoriju. Prema svjetskim statistikama, “zagađenje zraka svake godine ubije oko tri miliona ljudi”.

Svjedocimo smo da se posebno u posljednje vrijeme pokreću mnoge akcije i donose mjere kako bi se smanjilo onečišćenje okoliša na globalnom nivou, čemu veliku pažnju poklanja i industrija, kao jedan od najvećih zagađivača. Sve više posvećuje se ekološkoj poljoprivredi, proizvodnji električnih automobila, primjeni tzv. zelenih fasada i krovova u graditeljstvu, dok vlasti na raznim nivoima donose mjere poput onih o zabrani korištenja vozila sa dizelskim motorima u gradskim centrima, te zabrani loženja otpada u kućanstvima…

Ono na čemu se, također, radi je zabrana pušenja na javnim mjestima, pošto i duhanski dim spada u zagađivače okoliša, a također je kao jedna od trenutno najvećih opasnosti po zdravlje čovjeka.

– Do sada je u razvoj IQOS-a uloženo više od 4,5 milijardi dolara i više od decenije naučnih istraživanja najeminentnijih svjetskih stručnjaka. IQOS je prvi proizvod iz kategorije koje se pojavio na tržištu, a pozitivan trend ogleda se u činjenici da je od dana pojavljivanja IQOS-a na tržištu do danas gotovo šest miliona pušača prešlo na ovu manje štetnu alternativu cigaretama – rečeno je bh. novinarima tokom nedavne posjete tvornici duhanskih umetaka za IQOS kod Bologne, u koju je američka kompanija uložila milijardu dolara.

Dakle IQOS je, jednostavno rečeno, uređaj koji zagrijava, a ne sagorjeva duhan, pri čemu ne nastaje duhanski dim, već aerosol, odnosno para koja sadrži 90 do 95 posto manje štetnih i potencijalno štetnih supstanci.

IQOS uređaj je dobio i treću generaciju, čija je prezentacija nedavno održana u Beogradu i Zagrebu.

Bosna i Hercegovina spada u zemlje sa visokim postotkom pušača, kako u populaciji mladih, tako i odraslih, pa je, kaže Muratović, cilj kompanije omogućiti zdraviji način uživanja u duhanu, sa znatno smanjenim negativnim efektima po one koji ga koriste, a tako i po njihovu okolinu. Kod IQOS-a nema vatre, dima, katrana, a ni pepela.

(RTV Slon/Fena)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti