Srijeda, 28 Februara, 2024

Grupa od 250 migranata i dalje na Graničnom prelazu ‘Maljevac’

Grupa od 250 ilegalnih migranata od jutros pokušava preći Granični prelaz “Maljevac“ kod Velike Kladuše i na taj način ući na teritoriju Republike Hrvatske.

U jednom trenutku, nakratko su uspjeli probiti policijski kordon, međutim pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Granične policije Bosne i Hercegovine i Granične policije Republike Hrvatske uspjeli su situaciju staviti pod kontrolu.

-Ovo nije prvi pokušaj migranata da pređu Granični prelaz ‘Maljevac’, međutim možemo reći da su se ovaj put nešto agresivnije ponašali. Situacija je pod kontrolom policijskih službenika i ta grupa migranata trenutno boravi na dijelu mosta s bosanskohercegovačke strane, nedaleko od samog graničnog prelaza – rekla je glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

Dodala je i kako su se u nekim medijima pojavile dezinformacije o povrijeđenim policajcima i migrantima.

-Moram odmah reći da nema povrijeđenih policijskih službenika, ali ni migranata. Bio je jedan slučaj prijetnje samoozljeđivanjem migranta, ali je to naš policijski službenik spriječio. Istina je da su pripadnici MUP-a Republike Hrvatske u jednom trenutku upotrijebili suzavac, kao i da je na ulazu u Republiku Hrvatsku kod tog graničnog prelaza podignuta pokretna ograda – dodala je Dujković.

Danas je i komesar policije USK Mujo Koričić istakao odličnu saradnju svih policijskih agencija u BiH, ali i s kolegama u Republici Hrvatskoj, te da zbog toga vjeruje da će se sigurnosna situacija u ovom dijelu BiH brzo staviti pod kontrolu.

VIJESTI

Najnovije vijesti