Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Izgorjela tvornica papira Celex, bez posla ostaje 300 radnika

U krugu nekadašnjeg privrednog giganta Incel u Banjaluci tokom popodneva je buknuo požar, u kojem je u potpunosti izgorjela hala tvornice papira Celex.

Policija i vatrogasci su evakuirali radnike, te zatvorili sve puteve koji su u blizini.

Vatrogasci su se nekoliko sati borili sa vatrenom stihijom, te uspjeli požar obuzdati da se vatra na bi prenijela i na ostale objekte u krugu Incela.

Prema prvim informacijama, u požaru nema povrijeđenih osoba, a vatra je navodno izbila usljed kvara na jednom od proizvodnih strojeva.

Bez posla je ostalo 300 radnika, izvijestila je Federalna televizija.

Proizvođač SHP Celex poznat je po higijenskom papiru pod brendovima Celex, Paloma i Harmony, a prošle godine je imao  prihode od  131,17 miliona KM nakon 87,90 miliona KM, godinu ranije. Neto dobit iznosila 10,65 miliona KM, te je četverostruko veća nego 2021. godine kada je bila 2,47 miliona KM. Na dan 31. 12. 2023. SHP Celex je zapošljsvao 315 radnika što je više za 25 radnika nego na kraju 2021. godine.

SHP Celex je primjer uspješne privatizacije u BiH koja je obavljena 2001. godine, kada je tvornicu preuzela slovačka SHP Grupa, najveća grupacija u proizvodnji higijenskih papira u jugoistočnoj Evropi. Do sada je u banjalučki SHP Celex investirano više desetine miliona KM.

Nedavno su iz grupacije najavili proširenje proizvodnje izgradnjom nove tvornice projektovene vrijednosti od 50 miliona eura.

SHP Grupa je moćna grupacija koja pokriva 10 kompanija u 6 zemalja Europe, a prije nekoliko godina postala je vlasnik slovenačke Palome, najpoznatijeg brenda higijenskog papira u bivšoj Jugoslaviji. 

Veliki požar u Celexu u Banjaluci bio je i 2009. godine.

VIJESTI

Najnovije vijesti