Četvrtak, 23 Maja, 2024

Jačanje saradnje sa EU i ispunjavanje preporuka na evropskom putu

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić danas boravi u radnoj posjeti Briselu, koju je započeo odvojenim sastancima sa komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem i komesarkom EU za unutrašnje poslove Ylvom Johansson.

U fokusu razgovora ministra Nešića i komesara Varhelyijabio je evropski put BiH i ispunjavanje obaveza bezbjednosnog sektora u ovoj oblasti. Istaknuto je da dobijanje statusa kandidata BiH za članstvo u EU treba iskoristiti kako bi se ubrzalo ispunjavanje preporuka EU i uspostavljanje saradnje sa bezbjednosnim agencijama EU.

Ministar Nešić je naglasio da je za bezbjednu i stabilnu budućnost regiona od presudnog značaja da se ubrza evropski put BiH.

“Dogovoreni politički cilj Savjeta ministara u ovom mandatu je rad na priključenju EU i naš kabinet se prema tome ophodi izuzetno ozbiljno i posvećeno. Kao ministar bezbjednosti insistiram na jedinom mogućem putu ka EU – putem dogovora, kompromisa, razgovora i konkretnih rezultata a sve to uz poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH”, kazao je Nešić. 

Nešić je informisao komesara Varhelyija da su otklonjene i posljednje prepreke za uspostavu pune operativne saradnje sa EUROPOL-om, koja će biti ozvaničena otvaranjem kancelarije Kontakt tačke u Ministarstvu bezbjednosti u maju i slanjem oficira za vezu sa EUROPOL-om u Hag.Također, razgovarano jeo uspostavljanju saradnje sa FRONTEX-om, te je izražen optimizam u pogledu potpisivanja sporazuma o saradnji i sa ovom EU agencijom.

Sa komesarkom Johansson posebna pažnja je posvećena upravljanju migracijama i povratka migranata u zemlje porijekla. Nešić je naglasio da je BiH opredjeljena za intenzivniju saradnju sa zemaljama Zapadnog Balkana i sa Evropskom unijom u pristupu upravljanja migracijama, posebno na planu sprečavanja ilegalnih migracija i zajedničke borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Takođe razgovarano je o zajedničkoj borbi protiv terorizma, prevencije i borbe protiv nasilnog ekstremizma kao i saradnje i jačanja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

VIJESTI

Najnovije vijesti