Petak, 14 Juna, 2024

Konkursi u školama TK 1. augusta: Neke pozicije bit će na neodređeno!

srednjaskola-ucenici-potpis

Foto: ilustracija

Prema podacima Ministarstva obrazovanja TK, više od 110 uposlenika u osnovnim školama ove je godine proglašeno tehnološkim viškom. Ono što je bilo olakšavajuća okolnost je činjenica da su oni samo djelimični tehnološki višak, odnosno da imaju određen broj časova, ali ne i normu. Situacija je bila gora sa srednjim obrazovanjem, no, kako tvrde u resornom ministarstvu, Komisija za zbrinjavanje tehnološkog viška uspjela je završiti posao i njihov status je riješen.

”Našle su se neke solucije, mogućnosti, rad u biblioteka, rad u udaljenim školskim centrima, školama, ali možemo reći da smo uspješno i ove godine taj posao odradili”, kaže Mersija Jahić, pomoćnica ministra obrazovanja TK.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja TK Admir Terzić kaže da će biti malo problema, jer će biti putovanja iz jednog grada u drugi.

”U ovako teškoj situaciji niko ne smije biti nezadovoljan”, ističe on.

Dakle, kadar je zbrinut uglavnom u najbližnim školama za one predmete koje su stručni, ili eventualno u bibliotekama matičnih škola. Ono što slijedi sada su konkursi za prijem novih uposlnika na mjesta koja su preostala. Bit će raspisan 1. augusta.

”Nadamo se da će konkursna procedura trajati do početka sljedeće školske godine, da ćemo okončati svu proceduru i to nam i jeste cilj. Konkurs se raspisuje ovako rano, završili smo prikupljanje podataka o potrebama”, naglašava Jahić.

Ohrabrujuća informacija je da će ove godine, zahvaljujući resornom ministarstvu i Vladi Tuzlanskog kantona, te insistiranju resornog sindikata, određeni broj pozicaja biti raspisan na neodređeno. To bi značilo da će oni koji su se godinama prijavljivali na konkurse i bivali primljeni, moći odahnuti.

”Značajan broj pozicija ići će na neodređeno. To je dobro, za pohvalu. Nadamo se iskreno, i pozivamo da školske komisije i direktori taj posao rade u skladu sa važećim propisima, sa Pravilnikom, zakonom, tako da ne bude nezadovoljstva od strane ljudi koji će doći na Konkurs”, riječi su Terzića.

Konkurs bi u cjelosti trebao biti okončan na vrijeme, do početka septembra, navode iz Ministarstva. Ono što će biti olakšanje tokom provedbe konkursne procedure ove godine je da će intervjui za kandidate za jednu općinu biti provedeni u jednoj školi, tako da će biti ostvarena  ušteda  na vremenu i komisija i kandidata.

VIJESTI

Najnovije vijesti