Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Linija za pomoć novinarima: Zahtijevamo efikasnije rješavanje napada na novinare

“Danas se u cijelom svijetu obilježava UN Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina prema novinarima, a mi u BiH još uvijek nemamo pravno razriješene desetine fizičkih napada na novinare i medijske ekipe, pokušaje ubistva i druga brutalna kršenja prava na slobodu izražavanja. U posljednje dvije godine, Linija za pomoć novinarima je registrirala 118 slučajeva ugrožavanja sigurnosti, života i prava novinara u BiH, medju kojiima je bio jedan pokušaj ubistva, 11 fizičkih napada, 13 eksplicitnih prijetnji smrću i desetine drugih oblika kršenja prava na slobodu izražavanja. Ni jedan od počinitelja ovih krivičnih djela nije kažnjen niti proceseuiran na adekvatan i brz način, koji bi pokazao kako bh. institucije postupaju u skladu sa medjunarodnim strandardima zaštite života i sigurnosti novinara na efikasan i odgovoran način”, stoji u saopćenju Linije za pomoć novinarima.

U tom kontekstu podsjećaju da još uvijek nije okončana potraga za drugim napadačem na novinara Vladimira Kovaćevića, niti je zatraženo njegovo izručenje BiH, budući da se nalazi u bijegu od augusta 2018, kada se desio pokušaj ubistva ovog novinara u središtu Banja Luke.

“Prijetnje smrću i fizički napadi na novinare i medijske ekipe BHRT, FTV, BNTV, portala Žurnal, Klix i Bljesak, zatim na novinare Dragana Bursaća, Šreficu Galić, Slobodana Vaskoviću, Amira Zukića, Nedžada Latića i brojne druge, ne samo da nisu profesionalno istraženi od istražnih organa (policije i tužiteljstva), već nikada nisu ni adekvatno procesuirani kroz postojeći pravosudni sistem niti su počinitelji kažnjeni. Naši zahtjevi i apeli za kažnjavanje napadača na novinare žive jedan dan i to u sve manjem broju medija i kao da nikad ne stignu do onih kojima su upućeni. Država ih ne čuje, ili neće da čuje, a novinari i mediji žive i opstaju u sve radikalnijem i nesigurnijem okruženju, strahujući svakodnevno od novih napada ili drugih oblika sprečavanja dostojanstvenog i sigurnog rada. Zbog toga još jednom glasno zahtijevamo i očekujemo od nadležnih državnih institucija, prije svih Ministarstava pravde na državnom nivou i u entitetima hitno pokretanje izmjena krivičnog zakonodavstva koje će osigurati efikasniju zaštitu novinara – žrtava krivičnih djela i natjerati postupanje policije i pravousdnih institucija u skladu sa medjunarodnim standardima zaštite slobde izražavnja i dostupnosti pravde novinarima”, navodi se u saopćenju.

Ističu da danas glasno treba reći da ni jedan slučaj ubistva, pogibije ili nestanka novinara u prethodnom bosanskohercegovačkom ratu nije istražen niti pravno okončan.

“Udruga BH novinari je upravo završila istraživanje i evidetirala imena novinara i medijskih radnika nastradalih i nestalih u periodu 1992 -1996. na ratištima širom BiH. Na toj je listi 80 imena, uključujući i 12 stranih novinara i snimatelja. Lista će biti predata Tužiteljstvu BiH sa rezlutnim zahjtevom za otvaranje istraga o ubostvima i stradanju novinara u bosanskohecegovačkom ratu, te kažnjavanje izvršitelja ili nalogodavaca navednih zločina”, saopćeno je.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima naglašavaju kako napadi na novinare nisu samo napadi na njihov fizički i psihički integritet – već su oni, istovremeno, napadi na slobodu izražavanja, slobodu medija i demokratske vrijednosti svakog društva.

“Za to su, naravno, odgovorni oni koji atakuju na novinarku profesiju, ali odgovornost snose i državni organi i institucije od kojih se očekuje da u potpunosti poštuju domaće zakone i svoje međunarodne obaveze, te da moraju osigurati kažnjavanje počinitelja i podstrekača zločina i nasilja nad novinarima. Soga pozivamo vlasti BiH da hitno privedu pravdi sve napadače na novinare i medijske ekipe, kao i da podrže predlog Međunarodne federacije novinara da UN donesu Konvenciju za zaštitu novinara i medijskih profesionalaca. Podsjećamo takodjer kako BiH mora takodjer hitno implementirati u praksi Akcioni plan UN za sigurnost novinara i sprječavanje nekažnjivost, kao i Preporuke Vijeća Evrope za zaštitu i sigurnost novinara i drugih medijskih radnika”, stoji u zaključku saopćenja Linije za pomoć novinarima.

VIJESTI

Najnovije vijesti