Nedjelja, 19 Maja, 2024

Masakr na Novom Zelandu: U masovnoj pucnjavi u džamijama ubijeno 40 vjernika, poznat identitet napadača

U oružanom napadu na dvije džamije u novozelandskom gradu Kristčurču jutros je ubijeno više od 30 osoba, a zasad je uhapšeno nekoliko osumnjičenih napadača, potvrdila je tamošnja policija. 

– Uhapsili smo jednu ženu i trojicu muškaraca koje dovodimo u vezu s ovim napadima – izjavio je policijski načelnik Majk Buš (Mike Bush) na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj nije mogao potvrditi tačne okolnosti događaja, kao ni broj žrtava, ali prema izvještajima lokalnih medija i tvrdnjama svjedoka, poginulo je 40 osoba, javlja BBC. 

Sve džamije, škole i neke druge institucije u gradu su zatvorene, a svim građanima koji su u centru grada naređeno je da ostanu u zatvorenim prostorima do daljnjega. 

“New Zealand Herald” javlja da je među uhapšenima jedan državljanin Australije, koji je navodno na internetu nedavno objavio svojevrsni manifest najavljujući krvoproliće, a sve ukazuje da je riječ o ekstremno desnom radikalu zadojenom antiimigrantskom ideologijom. Radi se o 28-godišnjem Brentonu Tarantu (Tarrant).  

Drugi svjedoci navode da su napadači u džamiji Al-Nur, u centru Kristčurča, prvo ušli u prostoriju za molitvu namijenjenu muškarcima, a zatim su nastavili s krvoprolićem u prostoriji namijenjenoj ženama.

Policija je potvrdila da je u vozilima koja su koristili napadači otkrivena veća količina eksploziva i improviziranih eksplozivnih naprava. 

Jedan od svjedoka je rekao da je prilikom napada korišteno automatsko oružje da se među ubijenima nalaze najmanje jedna žena i dijete. 

Mohan Ibrahim, jedan od svjedoka, rekao je “New Zealand Heraldu” da se u džamiji još nalaze njegovi prijatelji. 

– Zvao sam ih, ali se s mnogima još nisam čuo. Bojim se za njihove živote – rekao je. 

– Čuo sam tri rafala, zatim nakon desetak sekundi ponovo je počeo pucati. Onda su ljudi počeli istrčavati iz džamije. Mnogi su bili krvavi – kazao je Palestinac.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti