Srijeda, 21 Februara, 2024

Međunarodni dan borbe protiv raka dojke: Ranim otkrivanjem do sigurnog izlječenja!

Oktobar je mjesec u toku kojeg se širom svijeta promoviše borba protiv karcinoma dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, podigla svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba oboljelih od ove bolesti. Tim povodom Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona nizom aktivnosti obilježava Međunarodni dane borbe protiv raka dojke s ciljem podsticanja žena da se redovno javljaju na preventivne preglede.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u 2018. Godini u svijetu je od raka dojke oboljelo oko 2,1 milion žena, a 627 hiljada žena je umrlo. Prema nepotvrđenim rezultatima u TK godišnje se u prosjeku registruje između 130 do 160 oboljelih. Više od 90% bolesnica sa rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu. Upravo s tim ciljem i Zavod za javno zdravstvo TK uključio se u aktivnosti kojima se žene žele motivisati na redovne preglede i samopreglede dojki.

„Mjesec oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke i cilj nam je prije svega da podstaknemo žene da se jave na preventivne preglede, jer rana detekcija im ustvari spašava život“, izjavila je Sandra Osmanbegović, doktor medicine u Zavodu za javno zdravstvo TK.  

Akciju borbe protiv raka dojke, kao i svake godine podržao je Aktiv žena Tuzla, odnosno Sekcija za borbu protiv raka dojke koja okuplja žene koje se bore sa ovom opakom bolešću, kao i one koje su je uspjele pobijediti, a koje su sada podrška ženama koje se tek suočavaju sa dijagnozom. Aktiv žena Tuzla u sklopu svojih redovnih aktivnosi planira organizirati i predavanja o borbi protiv raka dojke u srednjim školama u TK kako bi se mlade djevojke upoznale o ovom oboljenju i shvatile značaj ranog prepoznavanja simptoma raka dojke.

„Ja bih im preporučila da odvoje svoje vrijeme da redovno, kao što idu frizeru, idu pedikiru, da odu tako doktoru, da urade ultrazvuk, a ove preko 40 godina da rade mamografske preglede. Nek se naruče pa nek dođu i za godinu dana opet će imati svoj red i da rade samopregled dojke jednom mjesečno“, poručila je Magbula Trle, koordinatorica Projekta za osnaživanje zdravlja žena pri Udruženju žena Tuzle. 

Ljekari preporučuju da se sa preventivnim pregledima krene u ranim dvadesetim godinama kada bi svaka djevojka trebala uraditi ultrazvuk dojke. Prva mamografija preporučuje se u četrdesetoj godini, dok se samopregledi preporručuju svim ženama, bez obzira na dob i to najmanje jednom mjesečno.

VIJESTI

Najnovije vijesti