Nedjelja, 14 Jula, 2024

Od naredne akademske godine tuzlanski Odsjek za njemački jezik i književnost radi po novom master programu

Današnjim potpisivanjem trilateralnog sporazuma između Univerziteta u Tuzli, Univerziteta u Jeni u Njemačkoj i Goethe instituta iz Sarajeva, tuzlanskim studentima odsjeka za njemački jezik omogućeni su najsavremeniji uslovi studiranja. Ovim master programom nisu obuhvaćeni samo studenti prvog ciklusa nego i uposlenici i nastavnici njemačkog jezika i književnosti.

Imamo više ciljeva, jedan od njih je da podržimo UNTZ u vidu obrazovanja nastavnika, a naročito je fokus na didaktici i metodici. To je specijelnost našeg Univerziteta u Jeni. Jedna od tačaka je i podržavanje naučnog života i naučne razmjene kao i međunarodna saradnja između Univerziteta. Planiramo da forsiramo razmjenu studenata, tako da studenti Jena univerziteta mogu doći u Tuzlu i obratno, te na taj način ćemo ovoj saradnji dati jedan dio života” – kazao je prof. Bernd Helmbold, Univerzitet u Jeni.

dr.Alexandra Mittler, direktorica jezičkog odjela Goethe Instituta istakla je da će ” pružiti program DLL učenja njemačkog jezika, što znači da će ovaj program koristiti nastavnicima za cjeloživotno usavršavanje”.

Jeni Njemački Univerzitet član je evropskog programa Erasmus, a učešćem tuzlanskog Univerziteta u trilateralnom sporazumu automatski postaje učesnik istoienog programa.

“Mi moramo pratiti savremene trendove, mi živimo u drugačijoj eri, nije isto kao kad sam ja studirala, moramo se prilagođavati. I to će svakako olakšati i našim studentima da bez obzira gdje se nalazili i u kom radno – pravnom statusu, da ipak stiču i naučna i stručna znanja iz oblasti kojima se bave ili kojima se planiraju baviti” – istakla jedr.sc. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Studenti i nastavnici ovog master programa imat će priliku da pohađaju dodatni stukovni studij koji je integrisan u novi master program te će dobiti svojevrsnu priliku za stručno usavršavanje za što će dobiti i certifikate Goethe instituta.

“Cilj nam je dakle da kroz ovaj način koji će nam Goethe institut omogućiti dajući nam na raspolaganje svoje online platforme za učenje i polaganje ispita, da naši budući studenti koji će upisati master program da imaju mogućnost realizovati master program koji kao takav je već priznat u Njemačkoj” – kazala je Meliha Hrustić, profesorica njemačkog jezika na UNTZ.

Prva generacija studenata prema novom master programu, bit će upisana u septembru naredne godine.

VIJESTI

Najnovije vijesti