Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETNe bi trebalo doći do rasta cijene brašna

Ne bi trebalo doći do rasta cijene brašna

Pad cijena naftnih derivata u kratkom roku ne vodi istovremenoj korekciji cijena svih prehrambenih proizvoda, jer pored troškova prijevoza u kalkulaciji cijene su i druge varijable, odnosno inputi vezano za cijene sirovina ili finalnih proizvoda, koji se uglavnom nabavljaju iz uvoza, kazali su Feni u Federalnom ministarstvu trgovine.

Pritom podsjećaju kako je opće poznato da je BiH mala zemlja otvorene ekonomije koja je pod udarima globalnih kretanja na svjetskom tržištu.

BiH kao veliki uvoznik hrane (procjene su oko 70 posto) zavisi od kretanja cijena na svjetskom tržištu, a posebno berzanskih roba kao što je pšenica, kukuruz, ili naftni derivati koji se uvoze 100 posto.

– Trenutna visoka inflacija u BiH rezultat je strukture potrošnje koju imamo u BiH, jer u toj potrošnji dominira hrana, energija i najnužniji izdaci. U kontekstu cijena brašna, prema informacijama kojim raspolaže Federalno ministarstvo trgovine, evidentno je da su se cijene pšenice na berzama stabilizirale. Ukoliko se trend pada cijene pšenice na referentnim berzama nastavi realno je očekivati da u narednom periodu neće doći do povećanja cijena, odnosno očekuje se snižavanje cijena brašna – navode iz Ministarstva. FENA

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari