Srijeda, 22 Marta, 2023
NaslovnicaVIJESTINovi sistem naplate na autocestama u Hrvatskoj, neće više biti naplatnih kućica

Novi sistem naplate na autocestama u Hrvatskoj, neće više biti naplatnih kućica

Novi model elektronske naplate cestarine bit će dvojni. Vozači će moći birati hoće li u automobilu imati transponder (DSRC sistem) koji će bežičnom tehnologijom registrirati njihov ulazak i izlazak s autoceste ili će cestarinu plaćati sustavom očitavanja registracije

Novi sistem naplate cestarine na autocestama bit će uveden 2025. godine, uvjereni su sugovornici Jutarnjeg lista iz Ministarstva prometa, piše dnevnik u subotnjem izdanju, prenosi Hina.

U ovom trenutku u toku je istraživanje tržišta kako bi se utvrdilo ko od proizvođača može ponuditi traženu opremu. Upiti su upućeni na 12 adresa širom svijeta. Odgovori se očekuju do sredine sljedećeg mjeseca, nakon čega slijedi javna rasprava u trajanju od mjesec dana.

U Ministarstvu prometa očekuju u januaru sljedeće godine raspisivanje konkursa  za nabavu novog sistema, koji će biti otvoren 45 dana. Ako ne bude puno žalbi, izvođač bi mogao biti odabran do svibnja, a do rujna bi ugovor mogao biti sklopljen.

Radovi ugradnje sistema i njegovo testiranje trebali bi se odvijati tijekom 2024. godine kako bi on mogao profunkcionirati 2025.

Novi sistem  će do tada biti ugrađen na mrežu autocesta kojom upravlja HAC, a naši sugovornici se nadaju da će do tada biti dogovoreno uvođenje nove naplate i na autocestama kojima upravljaju Bina-Istra i Autocesta Zagreb – Macelj.

DVOJNI MODEL ELEKTRONSKE NAPLATE

Uvođenje novog sistema naplate samo na autocestama kojima upravlja HAC stajalo bi oko 750 miliona kuna, a tome treba dodati još uvijek nepoznat iznos za uvođenje novog sustava na Bina Istri i AZM-u.

Od ukupnog iznosa Europska komisija odobrila je bespovratnih 500 miliona kuna kroz NPOO program. Preostali dio sredstava, namijenjen za plaćanje PDV-a, troškove rušenja naplatnih kućica i implementaciju sustava, platit će HAC.

Kako doznaje Jutarnji, postoje opcije da se iz fondova EU sufinancira i uvođenje novog sistema kod preostala dva koncesionara. S novim sistemom nestat će i potreba za naplatnim kućicama koje će biti srušene, ali ne sve odjednom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari