Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Obustavljeni radovi na mostu ‘Bosna 1’ do utvrđivanja okolnosti pada radnika

Radovi na gradilištu mosta „Bosna 1“, na rijeci Bosni kod žepačkog naselja Kahrimani, nakon pada u rijeku dvojice radnika turske kompanije „Cengiz Insaat“, još uvijek nisu nastavljeni – potvrdio je Feni Reuf Kadrić iz Javnog preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine.

Međutim, istakao je Kadrić, nisu u potpunosti prekinuti radovi na poddionici Poprikuše – Nemila autoceste Koridora Vc.

– Žao nam je što se to desilo, jer se radi o zaista izvanrednim radnicima i preduzeću ‘Cengiz Insaat’ koje je s nama od 2011. godine. Vidjeli ste da dobro rade i napreduju u svim vremenskim uvjetima.

Radovi su nastavljeni na drugim lokacijama, a nije ni u redu da se radi na tom mostu, dok se ne rasvjetle sve okolnosti i utvrde činjenice koje su dovele do nesreće. Tužitelj, policija i vještaci su izvršili uviđaj, a saslušali su i trećeg radnika, koji je s njima bio na platformi i koji se spasio. Kako je njihova sva dokumentacija na turskom jeziku, čeka se da se prevede na bosanski jezik te dostavi istražiteljima – kaže Kadrić.

Najavljuje kako će to biti vrlo brzo urađeno te smatra da će već za najdalje 15-ak dana radovi biti nastavljeni i na tom gradilištu.

– Najteže je sada ljudima iz Cengiza. Oni trebaju objasniti obiteljima Mustafe Aydina (43 godine) i Orhana Polata (47), za kojima se traga, kako je došlo do nesreće. Svi se nadamo da će ih brzo pronaći – kaže Kadrić.

U međuvremenu, u potražnoj akciji, danas je oko 9.20 sati, pronađeno jedno tijelo u rijeci Bosni. U tijeku je policijski uviđaj, tako da se za sada ne zna da li je riječ o jednom od turskih radnika. Više detalja bit će poznato po okončanju uviđaja.

VIJESTI

Najnovije vijesti