Srijeda, 21 Februara, 2024

Opći izbori 2018: Počela predizborna šutnja

U nedjelju 7. oktobra u Bosni i Hercegovini će biti održani Opći izbori. Već 7 sati jutros počela je predizborna šutnja koja će trajati do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH u nedjelju, 7. oktobra.

U tom periodu nije dozvoljena bilo kakva medijska promocija političkih subjekata koji su kandidovani za ovogodišnje izbore.

Također, zabranjuje se korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače, korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju uticanja na birače i svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

Sredstava komunikacije podrazumijevaju sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj. Takva sredstva obuhvataju, ali nisu ograničena na radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili video-poruke isporučene putem mobilnih telefona.

Propisana je kazna za prekršaje u tom smislu za političke subjekte je od 1.000 do 10.000 KM, a za utvrđivanje prekršaja nadležna je Centralna izborna komisija (CIK) ili općinske izborne komisije ovisno od prekršaja.

Također, u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Za prekršaje elektronskih medija u smislu kršenja ove odredbe Izbornog zakona nadležna je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK).

VIJESTI

Najnovije vijesti