Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETOsmi krug ažuriranja statističkog okvira uzoraka u BiH

Osmi krug ažuriranja statističkog okvira uzoraka u BiH

agencija statistika

Agencija za statistiku BiH provodi, tokom juna 2021. godine, osmi talas ažuriranja glavnog okvira uzorka sa krajnjim ciljem da poveća obim i kvalitet statističkih podataka u Bosni i Hercegovini kao i njihovo dalje usklađivanje sa EU standardima.

Istraživanja zasnovana na uzorku domaćinstava, čiji se broj stalno povećava, jedna su od glavnih aktivnosti statističkih institucija u Bosni i Hercegovini. Nedostatak odgovarajućeg okvira uzorka direktno se odražava na kvalitet odabira uzorka i na kvalitet rezultata istraživanja. Kvalitetan okvir uzorka je preduslov za kvalitetniji rad statističkih institucija u BiH zbog toga što osigurava visok kvalitet vrijednih, uporedivih, pouzdanih i tačnih podataka i statistika potrebnih za planiranje kratkoročnih i dugoročnih socijalno-ekonomskih razvojnih strategija i praćenje procesa reforme u Bosni i Hercegovini.  

Ažuriranje se vršiti popisivanjem domaćinstava u odabranom uzorku popisnih krugova prema definisanoj metodologiji koju su pripremile sve tri statističke institucije u BiH. Upitnik sadrži pitanja o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja, statusu objekta prema nastanjenosti, najvišoj završenoj školi i slično.

Ažuriranje provode obučeni anketari i kontrolori koji imaju odgovarajuće akreditacije Agencije za statistiku BiH.

Zbog značaja ove aktivnosti, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine poziva stanovništvo na aktivnu saradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i garantuje da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari