Ponedjeljak, 29 Maja, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETSarajevo domaćin regionalnog foruma o vojnoj saradnji

Sarajevo domaćin regionalnog foruma o vojnoj saradnji

U Sarajevu će danas početi 14. Konferencija načelnika odbrane, odnosno generalštabova, zemalja Balkana o vojnoj saradnji (Forum B-9) radi unapređenja mogućih odgovora na bezbjednosne izazove i prijetnje u regionu.

Među ciljevima konferencije koja će trajati do srijede, 9. juna, jeste i unaprjeđenje modela vojne saradnje balkanskih zemalja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

oruzanesnagebih

Konferencija, čiji su domaćin Oružane snage BiH, predstavlja izuzetno važnu inicijativu za jačanje vojne saradnje u regionu kojom se potvrđuje želja za jačanjem regionalne saradnje između oružanih snaga, promocije regionalne stabilnosti i sigurnosti, kao i jačanjem već uspostavljenih i traženju novih mehanizama saradnje na Balkanu.

“Konferencija B-9 je već godinama inicijativa koja ima veliki značaj i doprinos za uspješnu saradnju u regionu, a što rezultira i boljim sigurnosnim okruženjem”, navedeno je u saopštenju.

Zbog toga, navode iz Ministarstva odbrane, ova inicijativa ima veliki značaj i za Bosnu i Hercegovinu.

“Posebno je važno to što su zadaci proizašli sa svake konferencije održane na nivou načelnika glavnih štabova zemalja Balkana, pa tako i ove u Sarajevu, usmjereni ne samo jačanju postojećih mehanizama koordinacije, već i iznalaženju načina za uspostavljanje novih mehanizama koji bi omogućili konkretniju i efikasniju saradnju”, ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da je važno osigurati bolje međusobno razumijevanje kako bi se dostigao potreban nivo interoperabilnosti i znanja neophodnih za zajednički angažman, pravovremenu razmjenu informacija i kapaciteta za obuku, te uzajamno pružanje pomoći.

Članice Foruma B-9 su Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Albanija i Turska.

Osim predstavnika članica, kao gosti ovogodišnje konferencije učešće će uzeti i visoki predstavnici Vojnog komiteta NATO-a, Vojnog komiteta EU, Združene komande NATO snaga u Napulju, Komande američkih snaga u Evropi, kao i predstavnici zemalja posmatrača, odnosno najviši predstavnici oružanih snaga Hrvatske i Slovenije.

(BHRT)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari