Petak, 14 Juna, 2024

Počele prijave za „ Marš mira 2016.“

Mars2015

Prijave za učešće u pješačkom pohodu „Marš mira 2016.“ su počele i mogu se vršiti na stranici marsmira.org. Iz Pododbora navode da ukoliko prijave ne bude izvršena do dana polaska, ista se može obaviti i na dan polaska od 07:00 do 08:45 sati, neposredno pred startanje Marša.

Maršu mira moguće se pridružiti drugog i trećeg dana uz obavezu prijavljivanja kod osoba koje su zadužene za organizaciju. Iz Odbora navode da neće biti organizovan prevoz iz općina FBiH do Nezuka, a učesnici će se, kao i do sada, u Tuzlu, Sarajevo ili neki drugi grad moći vratiti nakon dženaze autobusima koji su organizovani taj dan za prevoz putnika u Potočare. Okupljanje učesnika je 07. jula u Nezuku, gdje će u Osnovnoj školi od 16:00 sati biti realizovan  program, a koji se odnosi na „Put spasa“ i teškoće kroz koje su prošli Srebreničani. Polazak je planiran 08. jula u 09:00 sati, nakon čega će biti proučena fatiha na mjestu pogibije kapetana Hajre Mešića. Marš mira traje tri dana, od 08.07 do 10.07.2015. godine, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara.

Trasa: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Trasa uključuje teško prohodne brdsko-planinske predjele (Udrč, 1043 m), gusto pošumljene predjele sa potocima, a prolazi i kroz određen broj povratničkih naselja, čije su gostoprimstvo ranijih godina osjetili mnogi učesnici ovog pohoda. Na svakoj od navedenih lokacija učesnici su u prilici vidjeti neko od značajnih mjesta iz ne tako davne prošlosti: mjesta na kojima je došlo do masovnih pogubljenja zarobljenih Bošnjaka, ili mjesta na kojima su pronađene primarne ili sekundarne masovne grobnice.

Alternativna trasa odvija se na potezu Borak – Potočari, u trajanju od dva dana, sa znatno manjim brojem učesnika. Kako zbog prohodnosti terena, tako i zbog trajanja, ove putanja se preporučuje učesnicima koji se ne osjećaju dovoljno spremnim za put iz Nezuka, a i dalje imaju volju za učešćem.

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica, u julu 1995. godine. Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine.

Izvor: RTV Slon

VIJESTI

Najnovije vijesti