Subota, 20 Aprila, 2024

Potvrđena optužnica – Ovo su imena policajaca koji se terete da su pretukli dječaka Ajdina u OsmacimaPotvrđena optužnica –

Osnovni sud u Zvorniku potvrdio je 8. februara optužnicu Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini protiv četiri policajca koji se terete za krivično djelo “Povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja”.

Optužnica je potvrđena protiv Dejana Markovića zvanog “Deša”, Rajka Đurića, Dragana Milutinovića i Novice Popovića.

Krajem augusta prošle godine u Osmacima, nedaleko od Zvornika, pretučen je četrnaestogodišnji Ajdin Jusić. Njega su u lokalnoj policijskoj stanici, bez prisustva oca Juse ili advokata, saslušali policajci koji su ga potom istukli.

Dok su ga ispitivali u jednoj prostoriji, otac Juso je mislio da mu je sin u hodniku. Rečeno mu je da će prvo njega saslušati, a potom Ajdina. U međuvremenu su Ajdina policajci uveli u drugu prostoriju.

“U tom momentu sam čuo da mi se Ajdin dere, da viče: ‘Ne mogu priznati što ne znam.’ I čuo sam da dijete plače, da viče: ‘Ne diraj me’, i prestane taj plač”, prisjeća se Jusić.

Ajdin je novinarima Detektora ispričao da su mu policajci uvrtali prste i vezali ga lisicama, te tražili da im kaže ko je pljačkao kuće u selu.

Njegovom ocu policajci nisu dali da izađe u hodnik. Kada je uspio izaći, zatekao je policajce kako Ajdina drže za ruku, prislonjenog na zid. Pitao je policajce zašto su Ajdina ispitivali bez prisustva roditelja, ali kaže da je dobijao drske odgovore da se skloni.

Ajdina su policajci dovezli ispred kuće i tamo ga ostavili onesviještenog, ispričao je njegov otac Juso, koji je policajce prijavio unutrašnjoj kontroli, a dan kasnije i Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini.

Nakon podizanja optužnice otac Juso je kazao:

“Puno je vremena prošlo. Bitno je da ovo krenulo, da proces ide. Malo se sada bolje osjećamo”, kazao je Jusić.

Dodaje da se Ajdin još liječi i pije tablete svako jutro. “Samo tri dana u sedmici ide u školu”, rekao je otac.

Klix

VIJESTI

Najnovije vijesti