Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Predstavnički dom PFBiH prihvatio Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici prihvatili su Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Predlagač tog teksta je Klub zastupnika DF-GS, koji ga je u parlamentranu proceduru uputio po skraćenom postupku, ali kako za takvu proceduru nije bilo dovoljno ukupnih glasova na početku sjednice, zakon je proceduralno vraćen u redovni postupak, u formu nacrta.

Podsjećamo, povodom ovog Nacrta zakona, pred zgradom u kojoj je sjedište Parlamenta, od jutros su se okupili demobilisani borci koji očekuju da zakon ispuni tri njihova i ranije isticana zahtjeva, odnosno da propiše redovni mjesečni novčani dodatak za ovu boračku kategoriju, uspostavu jedinstvenog boračkog registra, kao i prestanak finansiranja boračkih udruženja kojih u ovom trenutku ima u izuzetno velikom broju u Federaciji BiH.

Prije glasanja poslanika, za skupštinskom govornicom, obratili su se i predstavnici ovih boraca apelujući da Federalni parlament donese zakon o pravima demobilisanih boraca i članovima njihovih porodica.

(RTV Slon/Fena)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti