Srijeda, 21 Februara, 2024

Izetbegović predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, Čović i Špirić zamjenici

Konstituirajućom sjednicom Doma naroda PSBiH predsjedavao je kao najstariji izabrani delegat Sredoje Nović, a izabrano je i novo rukovodstvo Doma naroda.U rukovodstvo Doma naroda izabrani su Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nikola Špirić.Predsjedavajući Doma naroda PS BiH je Bakir Izetbegović, prvi zamjenik predsjedavajućeg je Dragan Čović, a drugi zamjenik predsjedavajućeg  je Nikola Špirić. Rotacija u Kolegiju je svakih osam mjeseci.

Prije početka sjednice delegatima su uručena uvjerenja o dodjeli mandata. Nović je iščitao ko će u naredne četiri godine sjediti u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Delegati su preuzeli dužnost čitanjem svečane izjave, koju su potpisali, a u kojoj se kaže da će poštovati Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum te štititi i zauzimati se za ljudksa prava i slobode svih naroda.

Klub Bošnjaka u državnom Domu naroda činit će tri delegata iz SDA i to Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić, te delegat iz SDP-a BiH Denis Bećirović i delegat SBB-a Fahrudin Radončić.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u naredne četiri godine bit će Asim Sarajalić, a zamjenik predsjedavajućeg bit će Denis Bećirović.

Klub Hrvata u Domu naroda BiH činit će četiri delegata iz HDZ-a BiH i to Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak, te Zlatko Miletić iz DF-a. Za predsjedavajuću Kluba hrvatskog naroda izabrana je Lidija Bradara, a zamjenik predsjedavajuće bit će Bariša Čolak.

Na osnovu izbora u Narodnoj skupštini RS u Klub Srba u Domu naroda BiH sjedit će četiri delegata iz SNSD-a i to Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović i Lazar Prodanović, te Mladen Bosić iz SDS-a. Predsjedavajući Kluba Srba bit će Sredoje Nović, a zamjenica predsjedavajućeg bit će Dušanka Majkić. ( Fena)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti