Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Prezentovan izvještaj o radu MUP-a TK: Manje poginulih u saobraćajnim nesrećama

U 3130 saobraćajnih nesreća koje su se na području Tuzlanskog kantona dogodile u 2018. godini, 28 osoba je smrtno stradalo. Iako je broj saobraćajnih nesreća na području Tuzlanskog kantona svake godine sve veći, nakon nekoliko godina, broj smrtno stradalih na cestama konačno je u padu. Tome je doprinijela i pojačana policijska kontrola u saobraćaju.

„Zbog lošeg kvaliteta putne infrastrukture, niske saobraćajne kulture i povećanog intenziteta saobraćaja procjene su i ukazivale na moguće povećanje broja saobraćajnih nezgoda. Smanjen je i broj lica sa lakšim tjelesnim ozljedama za 33 posto. Od 2014. godine zaključno sa 2018. godinom mi imamo najmanji broj lica poginulih u saobraćaju.“– kazao je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

Kada je riječ o neovlaštenoj proizvodnji i stavljanju u promet opojnih droga u prošloj godini podnesena su 344 izvještaja. Zbog konzumiranja opojnih droga, uhapšeno je 36 osoba. Pripadnici MUP-a TK u 2018. godini, uveliko su radili i na rasvjetljavanju slučaja ukradenih automobila. Od 97 koliko ih je ukradeno, rasvjetljeno je više od 57 slučajeva.

„Rasvjetljeno je oko 58 posto ovih slučajeva i to je jedan vrlo visok procenat, možda i najviši. Broj prijavljenih lica iznosi 32. Od ukupnog broja ovih lica, 13 je povratnika u vršenje ovih djela.“ – dodao je Korman.

Na jučerašnoj sjednici, izvještaj o radu MUP-a TK usvojila je i kantonalna Vlada. Kako navodi resorni kantonalni ministar, prošlu godinu obilježile su aktivnosti na osamostaljivanju Uprave policije.

„Vlada je donijela uputstvo o načinu vođenja diobenog bilansa i ovih dana kao što smo i obećali da će sa usvajanjem budžeta Uprava policije imati zasebnu budžetsku jedinicu i Nacrt budžeta je tako pozicioniran da Uprava policije ima svoj budžet i ovih dana i pripremamo zvaničnu odluku o diobnom bilansu između Ministarstva i Uprave policije koji će Vlada usvojiti.“ – kazao je Husein Topčagić, ministar unutrašnjih poslova TK.

Istaknutno je i da se u prošloj godini nastavilo i sa javnim nabavkama. Nabavljeno je 150 dugih cijevi, 11 novih vozila, osam radara, kao i brojna druga oprema. Iz Uprave policije MUP-a TK su naglasili da će sa sličnim aktivnostima nastaviti i u narednom periodu, a da će strateški ciljevi i dalje biti usmjereni na smanjenje broja krivičnih djela kao i borbu protiv zloupotrebe droge.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti