Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!

Sa sporne liste centra iz RS izbrisana imena troje djece ubijene u Sarajevu

Imena nekolicine djece koja su ubijena tokom opsade Sarajeva našla su se na listi imena 106 ubijene djece u RS, a koju je sačinio Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina u Republici Srpskoj. Njihove porodice su to sasvim slučajno otkrile. Imena svega troje od nekoliko djece sada su izbrisana, no redni brojevi u izvještaju su ostali.

Na platformi Sniper Alley Photo, sa koje su prvobitno i uočili ovakve poteze, sada je podijeljena informacija kako su tri imena djece ubijene u Sarajevu uklonjena, no u listi su ostali njihovi redni brojevi.

Radi se o Marku Lukiću, Igoru Maleševiću i Damiru Dodiku.

Iz projekta Sniper Alley Photo podsjećaju da se na spisku i dalje nalaze imena Mirjane Maleševića, Danijela Kovačevića i Vitomira Soknića.

Šesnaestogodišnja Mirjana Malešević ubijena je u Sarajevu 27. februara. Sa prijateljem Samirom išla je u posjetu ostalim drugarima. Pucano joj je u srce. Samir koji je, potom, pokušao pomoći je također ubijen.

Vitomir Soknić ubijen je na Dobrinji nakon što mu je sa položaja VRS pucano u vrat, dok je išao po drva.

Danijel Kovačević je šesnaestogodišnjak koji je preminuo tokom opsade Sarajeva. Nije ubijen, ubijen je njegov otac Ivo, sa čime se Danijel nije uspio pomiriti.

Podsjetimo, porodica Marka Lukića koji je ubijen u jedanaestoj godini života u naselju Mejtaš, u centru Sarajeva, a čije je ime također bilo na spornom spisku, najavila je tužbu.

Muamer Džananović tvrdi da na popisu ubijene djece u publikaciji “Djeca žrtve rata 1991-1995” koju je objavio Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike srpske, pored imena ubijene djece koju su ubili pripadnici VRS tokom opsade Sarajeva ima još “grešaka”.

Džananović je naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Kako je rekao, površnim pregledom ove publikacije jasno je da se na popisu nalazi značajan broj ubijene i ranjene djece usljed dejstava VRS i na drugim prostorima Bosne i Hercegovine.

N1

VIJESTI

Najnovije vijesti