Subota, 18 Maja, 2024

Sa tržišta u BiH povučeni sladoledi Snickers, Bounty, Twix i M&Ms

Sa tržišta Bosne i Hercegovine se povlače različite serije sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms zbog utvrđenog prisustva pesticida.

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen oksida u aditivu koji je korišten u proizvodnji, a iz Agencije za sigurnost hrane su naveli da ih je o tome obavijestio punomoćnik društva “Mars” koje proizvodi ove sladolede.

Opozvani su sladoledi različitog isteka roka a detaljne informacija o povučenim proizvodima možete pročitati na sajtu Agencije za sigurnost hrane u BiH.

Kako su pojasnili, Pravilnikom o prehrambenim aditivima propisano je da se etilen oksid ne smije koristiti za sterilizaciju aditiva. U skladu sa tim nije dozvoljeno stavljanje na tržište BiH prehrambenih proizvoda u čijem je proizvodnom procesu korišten.

Povučen i smrznuti oslić

Proizvod “Oslić bez glave i repa Hubsi” stavljen je na tržište BiH pod robnom markom “Bingo”, a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae.

Riječ je o PVC pakovanju od jednog kilograma sa datumima pakovanja od 24. marta, 1. juna i 7. juna ove godine, te o pakovanjima od dva kilograma sa datumom pakovanja 1. i 7. juna ove godine.

Navedeni proizvod porijeklom je iz Španije, uvoznik u Bosnu i Hercegovinu je Andrea&Giovanni d.o.o. Čitluk, a pakovan je i distribuisan od strane AG Frigo Ljubuški, naveli su iz Agencije.

Iz Agencije su kazali da se proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smiju staviti u promet za ljudsku ishranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla.

VIJESTI

Najnovije vijesti