Četvrtak, 22 Februara, 2024

SAD zabrinute zbog izbornih nepravilnosti u BiH

Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost zbog izbornih nepravilnosti u Bosni i Hercegovini i pozvale institucije te zemlje da se pozabave manjkavostima izbornog procesa na koje su im ukazali posmatrači OEBS-a.

“Očekujemo od svih aktera i građana da svoje pritužbe proslijede uspostavljenim pravnim kanalima i ohrabrujemo sve političke lidere da budu velikodušni u pobjedi i dostojanstveni u porazu”, saopštio je danas Stejt department.

SAD, navodi se u saopštenju portparolke Heder Nauert, dijele zabrinutost zbog izbornog procesa koju je izrazila posmatračka misija OEBS, međunarodni posmatrački timovi i lokalne nevladine organizacije.

“To uključuje zabrinutost u pogledu tačnosti glasačkih spiskova, nepristrasnosti izbornih posmatrača, ravnopravnog pristupa medijima i zloupotrebe javnih sredstava”, precizira Stejt department, ukazujući da se takva zabrinutost kosi s privrženošću koju su bosanske vlasti iskazale u potpunosti poštenim i transparentnim izborima.

SAD, navodi se u saopštenju, pohvaljuju građane BiH zbog učešća u opštim izborima 7. oktobra.

“Naše dvije zemlje održavaju trajno prijateljstvo i ostajemo posvećeni cilju stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine”, poručuje Stejt department.

U saopštenju se napominje da SAD ostaju posvećene partnerstvu s građanima i vladom BiH dok rade na obuhvatnim izbornim, političkim, socijalnim i ekonomskim reformama.

(RTV Slon/Nezavisne novine)

VIJESTI

Najnovije vijesti