Petak, 14 Juna, 2024

Sastanak ministra i boraca: Izraditi jedinstveni zakon o braniocima

Mogućnost izrade jedinstvenog zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica razmatrana je na redovnom radnom sastanku ministra Salke Bukvarevića i njegovih saradnika s predstavnicima koordinacije boračkih saveza Armije RBiH i HVO-a. Sastanak je održan u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, saopćilo je to ministarstvo.

Teme su bile stanje branilačke populacije, način rješavanja pitanja demobiliziranih branilaca i mogućnosti kako na najbolji način u narednom periodu poboljšati status branilaca i članova njihovih porodica.

Ministar Bukvarević je upoznao predstavnike koordinacije boračkih saveza s Nacrtom zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, koji je predložio Klub poslanika DF-GS u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a dostavljen je i Vladi Federacije BiH.

Materijal je dostavljen predstavnicima koordinacije koji u narednom periodu Federalnom ministarstvu treba da upute pisano izjašnjenje o ovom nacrtu, nakon čega će se Ministarstvo očitovati i uputiti Prijedlog mišljenja na navedeni Nacrt Vladi FBiH.

Iz Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH i Saveza ratnih vojnih invalida FBiH navode da se potrebe branilaca i članova njihovih porodica mijenjaju, pa je stoga neophodno mijenjati i postojeći zakon, prenosi Fena.

Naveli su kako je mnogo njihovih članova umrlo a više od 95 posto djece šehida i poginulih boraca izašlo iz prava te da su ovo samo neki od razloga zbog kojih su zvanično uputili inicijativu za izmjene i dopuna Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica prema Federalnom ministarstvu.

Generalni zaključak svih prisutnih bio je da bi bilo dobro pristupiti izradi jedinstvenog zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, koji bi obuhvatio i kategoriju demobiliziranih branilaca jer je postojeći zakon o pravima branilaca i članova njihovih porodica izrađen prije 15 godina, zbog čega su potrebne izmjene i dopune određenih članova.

Jedinstveni zakon bi trebao obuhvatati i četiri trenutno važeća zakona koja se tiču branilaca i članova njihovih porodica.

Usvajanjem jedinstvenog zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica bila bi ujednačena prava ove kategorije i po kantonima.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti