Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTISavjet ministara zabranio izvoz oblovine, peleta i ogrevnog drveta

Savjet ministara zabranio izvoz oblovine, peleta i ogrevnog drveta

Savjet ministara je na današnjoj sjednici usvojio odluku o zabrani izvoza oblovine, peleta, ogrevnog drveta i ostalih energenata na bazi biomase, potvrđeno je Nezavisnim u toj instituciji.

“Savjet ministara BiH je na vanrednoj telefonskoj sjednici donio Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta. Cilj ove odluke je osiguranje neophodnih količina za prerađivačku industriju, otklanjanje prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u Bosni i Hercegovini i sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svjetskom tržištu energenata”, saopštio je nakon sjednice Savjeta ministara.

Kako se navodi odluka će biti objavljena u Službenom glasniku BiH i primjenjivaće se 90 dana od dana stupanja na snagu, a to je osmog dana od dana donošenja. 

Po isteku roka primjene, Savjet ministara BiH ima mogućnost produžavati zaštitne mjere predviđene ovom odlukom, na prijedlog i na osnovu izvještaja Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o učincima primjene, a sve do ispunjenja ciljeva uvođenja privremene zabrane izvoza.

Savjet ministara BiH može preispitati primjenu ove odluke i prije isteka njenog važenja u slučanju ispunjenja ciljeva njenog donošenja, na osnovu dostavljenog izvještaja Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari