Nedjelja, 26 Marta, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETSindikat Željeznica FBiH trenutno odustaje od štrajka

Sindikat Željeznica FBiH trenutno odustaje od štrajka

Samostalni sindikat izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBIH zrenutno odustaje od najavljenog štrajka. Naime, kako je od ranije poznato, ovaj Sindikat je najavio da će stupiti u štrajk što bi značilo obustavu željezničkog saobraćaja. Na ovaj korak su se odlučili zbog odluke Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a potom i Doma naroda, da se ovom preduzeću od njihovog budžeta oduzme 10 miliona KM.

Sindikat trenutno odustaje od štrajka, a u saopćenju kojeg prenosimo u cjelosti je pojašnjeno i zbog čega:

 

“Nakon obavljenih razgovora po pitanju daljeg poslovanja JP ŽFBiH i egzistencije radnika, kao istinski borci za prava radnika i zdravu održivost preduzeća , obraćamo se prvenstveno
građanima Bosne i Hercegovine, a političari neka razmisle i uzmu pouku za buduće političke poteze koje budu predlagali, mijenjali i usvajali po pitanju JP ŽFBiH, jer smo mišljenja da nisu nikako upućeni u privredna kretanja, razvoj industrije i poslovanja velikih preduzeća u našoj državi, što smatramo apsurdnim i zabrinjavajućim.

Naime, Samostalni sindikat izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (SSIOPI) odustaje od planiranih aktivnosti pokretanja štrajka u Javnom preduzeću Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (JP ŽFBiH) zbog toga što bi zaustavljanje našeg rada u ovim zimskim danima sigurno osjetili i građani. Teška ekonomska situacija sa zaustavljanjem rada Željeznica prouzrokovala bi nesagledive posljedice po običan narod.

Dragi gradjani Bosne i Hercegovine, moramo vam objasniti i šta je izvršno osoblje, s obzirom da ste pisali paušalne komentare. Izvršno osoblje je ono koje datira na pruzi i nema prolaska vozu kad mi krenemo u štrajk. Nema uglja TE Tuzla, rudnici i rudari mogu kopati ugalj ali nema prevoza. I da ne nabrajamo dalje. Samim minimumom procesa našeg rada, što bi po zakonu mogli uraditi, svi biste vi bili dovedeni u stanje kolapsa. Mislimo mi i na državu i na privredu i na običnog čovjeka. Veliki je broj Šehida I poginulih boraca drugih naroda u Bosni i Hercegovini koji su radili na Željeznici i dali svoje živote za ovu državu. Mi volimo svoju državu i patriotizam koji vlada u nama nema cijenu. Nismo podlegli politikama niti pritiscima. “PODLEGLI” smo na obični narod, bolesne, penzionere i sve one koji bi direktno bili ugroženi. Mi straha nemamo ni od koga, strah je u nama umro 1992. godine.

Kao što vam je poznato, članovi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojenim
amandmanima na Budžet Federacije Bosne i Hercegovine, umanjili su 10. mil. KM sredstava namijenjenih za JP ŽFBiH. To isto je potvrdio i Dom naroda , što će postati i važeće objavom u Službenom listu FBiH. S tim u vezi, SSIOPI pokrenuo je sindikalne aktivnosti najave štrajka kako bi upozorili i skrenuli pažnju na ulogu, značaj i posljedice umanjenog iznosa od 10 miliona KM koje JP ŽFBiH neće dobiti u 2023. godini.
Radi se o iznosu novca za redovno održavanje željezničke infrastrukture i manji dio novca za sufinansiranje putničkog saobraćaja. Taj vid finansijske potpore od strane države ili vlade je opšteprihvaćen i u drugim željezničkim kompanijama i preduzećima u regionu.

Umanjujući iznos novca JP ŽFBiH će morati iz vlastitih prihoda da ulaže u održavanje
željezničke infrastrukture što za posljedicu može da ima nedostatak novca za plaće radnika i druge novčane izdatke prema radnicima ali i dobavljačima. Iz bojazni da do toga ne dođe i da SAMOSTALNI SINDIKAT IZVRŠNOG OSOBLJA PODRUČJE INFRASTRUKTURE ŽF BiH
Samostalni sindikat izvršnog osoblja područja infrastukture željeznica Federacije Bosne i Hercegovine se ne desi crni scenarij za radnike ali i za preduzeće SSIOPI je morao odmah da reaguje. Znamo da svaki vid obustave saobraćaja u prevozu robe i putnika nije zahvalan naručito u vrijeme slobodnog tržišta ali smo jednostavno bili primorani na radikalne aktivnosti.

Predsjednik uprave JP ŽFBiH – Generalni direktor gospodin Enis Džafić i Uprava društva
poznavajući tržišne prilike, ugovorene prevoze roba sa komitentima i korisnicima usluga
željezničkog saobraćaja i obaveze koje je preduzeće preuzelo na sebe, mišljenja su da bilo
kakav vid prekida saobraćaja uzrokuje negativne efekte poslovanja i preduzeće dodatno stavlja  u tešku poziciju. S druge strane razumiju zabrinutost za radnička prava na prvom mjestu redovnu isplatu plaća i uplata za PIO/MIO.

Nakon što smo dobili garanciju da isplata plaća i drugi vid finansijskih obaveza prema radnicima neće biti upitni SSIOPI obavještava javnost da trenutno odustajemo od planiranih aktivnosti ali poručujemo političarima “VRATIT ĆETE NAŠE ILI ĆE FEDERACIJA BITI ZALEĐENA”.

Ne mislimo da smo problem riješili, već samo odložili neko vrijeme, i da u poslovanju i radu koje je ispred nas ulazimo sa neizvjesnošću. Pratit ćemo dalje aktivnosti Vlade FBiH i svih drugih institucija i njihov odnos prema JP ŽFBiH. Naša borba se nastavlja i želimo se zahvaliti svima koji su nam pružili podršku i onima koji nisu. Idemo dalje”, stoji u saopćenju. RTV SLON

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari