Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

SIPA uhapsila pukovnika Oružanih snaga BiH

Po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, policijski službenici SIPA-e, na području Sarajeva, lišili su slobode Mićivoda Ramiza (1969.) aktivnu vojnu osobu OS BiH u činu pukovnika.

Osumnjičeni je uhapšen u okviru predmeta na kojem rade Tužiteljstvo BiH i SIPA a odnosi se na kazneno djelo zloupotrebe položaja.

On se tereti da je, u svojstu aktivnog pripadnika OS BiH u činu pukovnika, zloupotrijebio svoj službeni položaj i ovlaštenja, te od osoba koje se bave poljoprivredom, nezakonito tražio i dobio novac, kako bi omogućio navedenim osobama, da za svoje aktivnosti, koriste zemljište koje je u nadležnosti Oružanih snaga BiH.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni, u dva navrata, dolazeći sa svojim vozilom, izvan službenih objekata i prostorija, od navedenih osoba tražio i primio novac, kako bi iskoristio svoj položaj i služio im u korištenju navedenog vojnog zemljišta.

U predmetu je ostvarena suradnja sa bataljonom Vojne policije OS BiH, a o provedenoj aktivnosti informisano je Ministarstvo obrane BiH.

Osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

VIJESTI

Najnovije vijesti