Utorak, 28 Maja, 2024

Škole će raditi od 23. novembra, obdaništa dan nakon glasanja

Po već ustaljenoj praksi glasanje će u nedjelju 15. novembra biti organizovano u školama, ali i nekim predškolskim ustanovama. Zbog obaveze općinskih i gradskih izbornih komisija da temeljito dezinfikuju prostorije nakon što ovaj proces završi, u školama neće biti nastave. No, učenici i nastavnici će biti u kontaktu putem online platformi.

Ministarstvo za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona jučer je poništilo odluku kojom je ranije najavljen prekid nastave samo za ponedjeljak, dan nakon izbora. Nova Odluka nalaže da nastave u školama u kojima će građani Tuzlanskog kantona birati svoje predstavnike u lokalnu vlast, neće raditi do kraja sedmice.

  • Radi javnosti da kažem da je Ministarstvo ranije donijelo odluku da u školama gdje se organiziraju lokalni izbori 2020, da u tim školama u ponedjeljak neće biti nastave. Mi smo kordinirali sa općinskim izbornim komisijama i bili spremni u ponedjeljak ili eventualno u utorak, da izvršimo kompletnu dezinfekciju, jer nam je zdravlje učenika ii uposlenika nastavnika najvažnije. Već 10.11. od strane Fedrealnog kriznog štaba je došla druga odluka, i mi smo poništili tu prethodnu odluku i donijeli drugu koja kaže da u tim školama u kojima se organiziraju izbori redovne nastave neće biti tokom naredne sedmice, kaže djelatnik Ministarstva za obrazovanje TK i nauku Elmir Tukić.

Nastava će se odvijati bez prekida u školama u kojima se ne organiziraju izbori. Za učenike koji ne budu išli iz škole bit će organizovana online.

  • Učenici će dobiti sve materijale na moodle platformi ili na druge uspostavljene načine, kako ne bi gubili taj uspostavljeni kontinuitet, kaže Tukić.

Po već ranije utvrđenom sistemu, povratak učenika u škole planiran je za 23. novembar. Sve detaljne upute o organizaciji grupa dobit će učenici od svojih nastavnika. Što se tiče predškolskih ustanova, u Tuzli će prostorije za glasanje ustupiti Javna ustanova Naše dijete i to u obdaništima Pčelica i Poletarac. Ali obdaništa će biti spremna za rad već narednog dana.

  • Bit će organizovani izbori za samo jednu izbornu jedinicu i to na način da će se održavati u samo donjim prostorijama, u holu, a sve ostale prostorije bit će zaključane. Upaljeni alarmi. Ograđeni trakama. Naši domari i spremačice bit će zaduženi za čuvanje, kako ne bi bilo daljeg kretanja po objektima, kaže Sanja Karić, direktorica JU „Naše dijete“ Tuzla.

Sve će školske i prostorije predškolskih ustanova u kojima se bude glasalo biti očišćene. Taj posao preuzet će općinske i gradske izborne komisije.

VIJESTI

Najnovije vijesti