Subota, 24 Februara, 2024

Stabilni strateški partneri za sigurnije poslovanje lukavačke koksare

Da koksara u Lukavcu ima budućnost i da stanje u GIKIL-u ima i svoju svijetlu stranu potvrđeno je na današnjem sastanku delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i strateškog partnera, kompanije „Xcoal Energy & Resources” najvećeg izvoznika uglja iz Sjedinjenih Američkih Država.

Na sastanku, kojeg su inicirali predstavnici Vlade i KHK Lukavac, podcrtana je izuzetna saradnja koju GIKIL ima sa kompanijom Xcoal u posljednjih pet godina koliko je ova kompanija glavni dobavljač mješavine ugljeva za Koksaru. Također, izražena je spremnost za nastavak i unaprjeđenje postojeće saradnje.
„Xcoal će nastaviti sa ispunjavanjem svih naših obaveza prema GIKIL-u, i, da, sa nama koksara ima budućnost”, izjavio je na današnjem sastanku direktor kompanije „Xcoal Germany” Ingo Elsner i dodao da GIKIL i Xcoal imaju dugoročni ugovor koji je na snazi do 2023. godine. „Ne vidimo niti jedan razlog da taj ugovor dovodimo u pitanje i stojimo na raspolaganju da zajedno rješavamo i trenutne, ali i sve eventualne buduće probleme, te smo zainteresirani i za nova ulaganja. Mi isporučujemo ugalj i koks vodećim svjetskim željezarama i spremni smo i na eventualne investicije u nove baterije u Koksari”, zaključio je direktor Elsner, te akcentirao povjerenje koje ima u Vladu Tuzlanskog kantona i Koksno Hemijski Kombinat Lukavac, kao jednog od osnivača GIKIL-a.
Premijer Kantona Jakub Suljkanović je izrazio dobrodošlicu predstavnicima komapnije Xcoal na dolasku u Bosnu i Hercegovinu, te posebnu zahvalnost za iskazana opredjeljenja koja mnogo znače.
„Ovi stavovi i opredjeljenja strateških partnera mnogo znače i nama u Vladi Tuzlanskog kantona jer je i naše opredjeljenje da sačuvamo koksaru i da ona nastavi da radi. Ovakvi stavovi strateških partnera, koji obezbjeđuju sirovinu, ali i pomažu u pronalasku i pozicioniranju na tržištu koksa svakako su nam ohrabrenje i podrška da nastavimo sa našim aktivnostima da pomognemo GIKIL-u da prevaziđe trenutnu krizu” rekao je premijer Suljkanović i još jednom naglasio značaj GIKIL-a i njegovog poslovanja. „Svojim poslovanjem GIKIL obezbjeđuje oko 30% prihoda za Željeznice Federacije BiH, značajan dio prihoda za željeznice RS-a, treći je po veličini izvoznik iz Bosne i Hercegovine i sa oko 1% učestvuje u BDP-u BiH. Sve ovo pokazuje koliki je značaj poslovanja lukavačke koksare”, zaključio je premijer Suljkanović.
Osim direktora Elsnera današnjem sastanku su prisustvovali predsjednik grupacije „Xcoal Energy & Resources” Jack Porco i službenik za kapitalna tržišta i marketing Ted O'Brian, dok su osim premijera Suljkanovića delegaciju Vlade TK činili ministar privrede Osman Puškar, savjetnici premijera Muzafer Brigić i Sead Hadžihrustić, direktor Koksno hemijskog kombinata Lukavac, jednog od suvlasnika GIKIL-a, Zuhdija Hasanhodžić, te član Nadzornog odbora GIKIL-a Ivana Bunoza.

VIJESTI

Najnovije vijesti