Nedjelja, 23 Juna, 2024

Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) izrekao je danas nakon obnovljenog postupka prvostepenu presudu kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u BiH i Hrvatskoj.

Prvostepenu presudu Stanišiću i Simatoviću izreklo je Pretresno vijeće kojim je predsjedavao sudija Burton Hall, a činili su ga još i Joseph Masanche i Seon Ki Park.

Vijeće je konstatovalo da su bivši šefovi Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije krivi za podržavanje i pomaganje u krivičnim djelima ubistava, deportacije i progona u opštini Bosanski Šamac u BiH.

Također, Vijeće smatra da nisu krivi za planiranje, naređivanje ili pomaganje i podržavanje bilo kog drugog krivičnog djela iz optužnice. Vijeće konstatuje da su krivi po tačkama od jedan do pet.

Pretresno vijeće je, kako je naveo sudija Hall, utvrdilo da su obojica znali za kampanju progona, ubistava i deportacije nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH u periodu navedenom optužnicom (od 1991. do 1995. godine), ali da nisu bili dio udruženog zločinačkog poduhvata, javlja RSE.

“Pretresno vijeće nije utvrdilo da su Stanišić i Simatović dijelili namjeru udruženog zločinačkog poduhvata”, navodi se u presudi.

Stanišiću i Simatoviću će, kako je navedeno, u 12-godišnju kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Sud nije naveo koliko vremena bi, prema prvostepenoj presudi, Stanišić i Simatović trebalo da provedu u zatvoru, ali je rečeno da njih dvojica ostaju u pritvoru do organizovanja prebacivanja u države gdje će služiti kazne, javlja RSE.

Stanišić i Simatović su, podsjetimo, od izručenja Hagu 2003. godine, u više navrata u dugim vremenskim intervalima boravili na privremenoj slobodi u Srbiji.

Na danas izrečenu prvostepenu presudu i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

VIJESTI

Najnovije vijesti