Nedjelja, 19 Maja, 2024

UN ignorisao Dodika, Turković se obratila na sjednici

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković obratila se večeras na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, tokom tačke dnevnog reda na kojoj je razmatrana politička situacija u BiH, odnosno imenovanje novog visokog predstavnika.

Na početku svog govora, Turković je naglasila da Bosna i Hercegovina jedva čeka dan kada će se zatvoriti Ured visokog predstavnika (OHR). Međutim, kako je navela, taj dan još uvijek nije stigao.

– Kao što znate, a i više puta je rečeno da je dnevni red “5+2” dogovoren 2008. godine, i tada su određeni zathjevi koji se moraju zadovoljiti i da to moraju uraditi vlasti BiH prije zatvaranja OHR-a. Iako vidimo napredak u određenim oblastima, puno toga još treba uraditi prije nego mognemo reći da su ispunjeni zahtjevi.

Jednostavno, ne možemo dovoljno naglasiti važnost visokog predstavnika i njegove uloge u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH. Proces prijenosa odgovornosti na izabrane zvaničnike BiH je važan, ali to se mora u raditi u pravo vrijeme, kada se zadovolje svi dogovoreni preduslovi – potcrtava ministrica Turković.

Kaže i da politička situacija u BiH, a naročito u prethodnih šest mjeseci, zahtijeva akcije.

– Čujemo i izjave određenih političkih aktera, i sve to nam govori o potrebi i značaju OHR-a i nastavka njegovog djelovanja – jasna je Turković.

Podsjeća da je prošle godine obilježena 25. godišnjica od potpisivanja mirovnog sporazuma u Parizu, ali da se, bez obzira na ostvareni napredak, mora nastaviti s jačanjem institucija na državnom nivou i njihovih kompetencija, koje su u skladu sa Ustavom BiH.

– Nažalost, neki političari smatraju da je bolje da se suprotstave i samom visokom predstavniku i radu njegovog ureda. Ali naša pažnja mora biti usmjerena na stvaranje uprave koja može zadovoljiti potrebe svojih građana, i nositi se s izazovima koje očekujemo – kazala je ministrica.

Također je podsjetila da je 27. maja Upravni odbor (UO) Vijeća za implementaciju mira (PIC) imenovao novog visokog predstavnika za BiH, što je, kako je rekla, u saglasnosti sa rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. Novoimenovani visoki predstavnik treba preuzeti svoje obaveze 1. avgusta.

– Pozivam sve članice PIC-a da nastave sa svojom podrškom važnom radu visokog predstavnika. Izuzetno je važno da OHR i visoki predstavnik nastave sa svojim djelovanjem sa građanima, sa institucijama BiH, s međunarodnom zajednicom, čime se osigurava napredak BiH koja želi postati prosperitetna demokratija na svom putu euroatlantskih integracija – govori Turković.

Ističe da kolektivna imunizacija BiH, njenog političkog i pravnog sistema još uvijek nije završena.

– Ako obustavimo postupak, onda ćemo raditi ono što smo radili 25 godina – izlažemo se visokom riziku ponovne infekcije i mogućem opasnom stanju koje nećemo moći sami zaustaviti. U svim našim naporima da zaustavimo širenje virusa, moramo se zajednički boriti – zaključila je ministrica Turković.

Podsjetimo, Milorad Dodik je ranije pisao UN-u tražeći da se ne dozvoli obraćanje Turković. Kao i mnogo puta ranije UN je ignorisao Dodikov zahtjev, a Turković se obratila na sjednici.

Na samoj sjednici i ruski predstavnik problematizirao je obraćanje Turković, dok je ministrica vanjskih poslova dobila podršku svih ostalih zemalja.

VIJESTI

Najnovije vijesti