Utorak, 18 Juna, 2024

Sve više presuda za rad zatvorenika na slobodi

Unsko-sanski kanton (USk) prvi je u FBiH po broju provedenih presuda – alternativne kaznene sankcije rad za opće dobro na slobodi kojom je osuđenicima uobičajena zatvorska kazna do jedne godine zamijenjena ovom alternativnom kaznenom sankcijom. Od početka provedbe u kaznenom zakonodavstvu u posljednjih deset godina obrađeno je oko 530 presuda, od čega u protekloj godini 75, piše Večernji list BiH. 

Zamjena za zatvor

U kaznenom zakonodavstvu od primjene 2011. godine, Ministarstvo pravosuđa i uprave izradilo je, a Vlada USK usvojila pravilnik o izvršenju alternativne kaznene sankcije rad za opće dobro na slobodi koja je zamjena za izrečenu kaznu zatvora koju sud može izreći i izriče kad za pojedino kazneno djelo u konkretnom predmetu izrekne kaznu zatvora do jedne godine. Samo u tom slučaju zatvorska se kazna može zamijeniti radom za opće dobro na slobodi, kaže Dragan Polimanac, pomoćnik ministrice pravosuđa i uprave, te dodaje kako je USK od početka provedbe od 2011. godine prvi u FBiH po broju provedenih presuda. – Mi sad imamo blizu 530 zaprimljenih i obrađenih presuda od same primjene, a od tog broja je, u odnosu na ovaj izvjestaj za 2020. godinu, 75 presuda tijekom prošle kalendarske godine zaprimljeno u ovom ministarstvu i obrađeno – kaže Dragan Polimanac, pomoćnik ministrice pravosuđa i uprave. U vrijeme kad je ova informacija resornog ministarstva podnesena Vladi USK-a radi upućivanja u skupštinsku proceduru, od ukupno zaprimljenih sedamdeset i pet presuda bile su izvršene trideset i tri presude zbog vremena zaprimanja i ispunjenja određenih procedura.

Ministarstvo mora ovlastiti državnog službenika da alternativnu kaznenu sankciju provodi, od poslodavca kod kojeg se izvršava rad za opće dobro na slobodi treba dobiti prijedlog povjerenika koji će obavljati nadzor nad provođenjem. – U trenutku kada razgovaramo o tih sedamdeset i pet presuda, izvršeno je gotovo osamdeset posto. One koje nisu neće ni biti. U jedanaest slučajeva smo predložili nadležnom sudu da se izrečena kazna zatvora ipak izvrši zbog nemogućnosti izvršenja alternativne sankcije – kazao je.

Ozljeda na radu

Za izdržavanje kazne, alternativne kaznene sankcije rad za opće dobro na slobodi, Ministarstvo pravosuđa je potpisalo ugovore s poslodavcima, uglavnom komunalnim poduzećima u kantonui, ali i ŠGD Unsko-sanske šume, Kantonalnim bolnicom “Dr. Irfan Ljubijankić” kod kojih radi određeni broj osuđenika. – Poslodavac koji im omogućuje izvršenje rada za opće dobro na slobodi unutar svojih radnih jedinica ima jedino obavezu te osobe osigurati od ozljede na radu. To je jedina obveza koju poslodavac ima i to se provodi bez ikakvih zastoja. Nikakvu drugu financijsku obvezu poslodavac nema – kaže Polimanac.•

VIJESTI

Najnovije vijesti