Petak, 24 Maja, 2024

FESS Srebrenik 2021

Nakon spustanja zavejse na ovogodišnju , inače 44 -tu po redu , kulturnu manifestaciju ” Srebrenik otvoreni grad umjetnosti ” (OGUS ), ljubitelji kulturnih sadržaja u Srebreniku sinoć su imali priliku prisustvovati još jednoj značajnoj manifestaciji posvećenoj očuvanju tradicionalne sevdalinke.

U organizaciji BZK “Preporod ” Srebrenik  u kino sali srebreničkog Doma kulture održan je 13. Festival saza i sevdaha – dr. Hašim Muharemovic -FESS Srebrenik 2021. Učešće u cjelovečernjem programu , posvećenom očuvanju tradicionalne bh sevdalinke i njenom izvođenju uz saz , uzelo je 15 izvođača (sazlija) iz regije sjeveroistočna Bosna , a poseban ugodjaj za ljubitelje sevdalinke uz saz predstavljao je i nastup članova “Udruženja Sevdah” iz Živinica , koji su se predstavili izvodjenjem sevdalinke uz saz u takumu.

Prema riječima Razima Slanjankića , predsjednika BZK ” Preporod” Srebrenik , primarni cilj i ovogodišnjeg festivala saza je afirmacija saza kao neprevaziđenog  muzičkog instrumenta u interpretaciji bh sevdalinke , ali i afirmacije sevdalinke te tradicionalne muzičke forme kao značajnog kulturnog nasljeđa BiH. ” Srebrenik ima posebnu privilegiju i čast što je u ovom gradu rođen i svoj životni vijek u njemu proveo jedan od najvećih interpretatora sevdalinke uz saz dr. Hašim Muharemović , a samim tim  i veliku obavezu da se kroz ovaj festival očuva sjećanje na ovog velikog muzičkog umjetnika ” , naglasio je Slanjanjkić.

Uz nastup 15-vrsnih sazlija oduševljenje ljubitelja sevdaha u Srebrenik posebno je izazvao i nastup poznatog  bh sazlije iz Bijeljine Rajka Simeunovića , sto je upotpunilo ovu tradicionalnu muzičku manifestaciju.

VIJESTI

Najnovije vijesti