Srijeda, 6 Decembra, 2023

Tehnološki giganti masovno otpuštaju radnike

U posljednje vrijeme brojni tehnološki giganti otpušaju veliki broj svojih uposlenika, a posljednji u nizu je Alphabet.

Googleova matična kompanija Alphabet je najavila da planira otpustiti do 12.000 uposlenika na početku ove godine. Direktor Googlea Sundar Pichai je već poslao email svim uposlenicima te ih je informisao o (lošim) novostima.

Pichai je u emailu naveo da su uposlenici u SAD-u već informisani o njihovim kompenzacijama, dok će uposlenici iz drugih zemalja biti obaviješteni uskoro, ovisno o zakonima i procesima koji važe u njihovim državama. On se također izvinio zbog poteza kompanije.

Iz Googlea kao jedan od razloga masovnog otpuštanja uposlenika navode povlačenje brojnih investitora uoči nadolazeće recesije. Potrošači su također smanjili potrošnju zbog inflacije i rezova budžeta uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Microsoft je zvanično saopćio da je odlučio otpusiti oko 5 posto svoje radne snage širom svijeta zbog recesije koja se očekuje ove godine, kao i smanjenje potražnje u biznisu s kompjuterima. I to je vjerovatno posljedica recesije i pandemije.

Kada je kompanija Meta najavila otpuštanje 10.000 uposlenika širom svijeta u svojim različitim firmama, pojavile su se glasine da je prvi čovjek Mete Mark Zuckerberg ovu odluku donio zbog rastućih troškova i loše prodaje oglasa, zbog čega je obustavio zapošljavanje u cilju “stezanja remena” kada je riječ o finansijama kompanije.

Prema analitičarima, glavni razlog zbog kojeg IT kompanije otpuštaju hiljade uposlenika je to što se očekuje recesija koja će pogoditi SAD i Evropu tokom ove godine. Još jedan veliki razlog je slaba potražnja na tržištu, ali su među razlozima i pritisak investitora, želja za smanjenjem troškova, preseljenja, otkupi, spajanja te haos sa zapošljavanjem tokom pandemije. KLIX

VIJESTI

Najnovije vijesti