Subota, 20 Aprila, 2024

Traži se hitno rješavanje statusa doktora u TK

Povodom ponovo izrečene mjere zabrane organizovanja štrajka ljekara UKC-a Tuzla,u ponedjeljak 27.11.2017 u općinskom sudu Tuzla je održana hitna sudska rasprava. Na ročištu se pojavio skoro cijeli štrajkački odbor SSDMiS TK. Smatramo da smo bili dostojanstveni i da smo iznošenjem svojih stavova i iskaza uvjerili Sud da je odluka o zabrani štrajka neosnovana.Sve okolnosti idu u našu korist dok je nastavak rasprave zakazan za19.12.2017. godine. Do tada je na snazi zabrana štrajka na UKC-u Tuzla. Sprječavati nas da započnemo štrajk na ovoj ustanovi je moguće, ali promijeniti naša razmišljanja i prekinuti borbu za naša prava nije, navodi se u saopštenj Srtukobvnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

SVAKODNEVNO POVEĆANJE ČLANSTVA STRUKOVNOG SINDIKATA DMiS TK

Od početka generalnog štrajka Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije svakodnevno dobija potvrdu ispravnosti svog djelovanja. Od početnih 903 člana, danas sindikat broji  1005 članova, od ukupnog broja 1179 doktora medicine i stomatologije u zdravstvenim institucijama Tuzlanskog kantona, koji se iz dana u dan povećava.
Vrlo je bitno napomenuti da je situcija na UKC-u Tuzla također odlična. Od cca.500 doktora preko 400 su članovi Strukovnog sindikata DMiS TK. Ovim podacima ističemo da je sva priča oko reprezentativnosti samo manipulacija odgovornih koji treba da razgovaraju o problemima i iste rješavaju.

U 3 KANTONA U FBiH POTPISANI KOLEKTIVNI UGOVOR SA SSDMiS

U Sarajevskom, Zeničko-dobojskom, Srednjebosanskom kantonu su potpisani kolektivni ugovori sa Strukovnim sindikatima doktora medicine i stomatologije. U Bosanskopodrinjskom kantonu su pregovori u toku i uskoro se očekuje pozitivan ishod. U Unsko-sanskom kantonu ljekari i stomatolozi , njih cca.300, su stupili u štrajk i novije informacije govore u prilog da se ubrzo očekuju potpisivanje kolektivnog ugovora.. Najvći problemi u pregovorima postoje u Posavskom i Tuzlanskom kantonu. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu se očekuje otvaranje pregovora i ukoliko do njih ubrzo ne dođe i kolege iz tog kantona stupaju u  generalni štrajk.

RAZNA SAOPŠTENJA U MEDIJIMA OD POLITIČKIH DO IRELEVANTNIH

Povodm saopštenja Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu  moramo istaći da  su po prvi puta nakon 6 godina našeg postojanja jučer poslali zvaničan dopis za sastanak vezano za učešće u izradi zajedničkog KU za oblast zdravstva TK.a,  a opet sa ciljem  sprečavanja skorog  potpisivanja KU za doktore medicine i stomatologije u TK koji je neminovnost obzirom na dešavanja u drugim kantonima.

Poručujemo i želimo im svu sreću i uspješne pregovore u nastojanju da podignu standard  svojim članovima i ostalim uposlenim u javnom zdravstvu a da ćemo mi ubuduće voditi brigu o statusu doktora u TK. Kao sindikalni partneri bi u buduće trebali da podržavamo jedni druge a ne kao do sada da gube svoju energiju na opstrukciju rada sindikata doktora zapostavljajući borbu za sindikalne interese svog članstva.

Ovom prilikom bi istakli i zahvalili se za podršku,strpljenje  i kolegijalan odnos  naših saradnika (medicinskih sestara i tehničara i drugog osoblja) tokom štrajka.

Ispred SSDMiS TK želimo da se ogradimo od svih političkih uticaja, lobiranja ili partnerstava.

Politički instruisani web portali pokušavaju i pokušat će da diskredituju našu borbu, da nas prikažu kao bezobrazno bogate i nadmene u saradnji sa pojedincima unutar drugih sindikata i institucija. Strukovni sindikat će svoju borbu kao i do sada nastaviti isključivo u okviru zakonskih okvira i branjenja institucije istine.

Mi smo odlučili da ostanemo u BiH i da se borimo zajedno sa građanima u zajedničkom interesu. Bezuspješni pokušaji da odgovornost „prebace“ na Strukovni sindikat i doktore postaju kontraproduktivni jer doktori i pacijenti kao i cijela javnost razumije da je najveći problem ove države politika i oni koji je vode, ne vodeći pritom brigu o građanima zbog kojih postoje.

Zahvaljujemo se svima koji nam iskazuju podršku i koji su spremni da razgovaraju i iznađu rješenje za izlazak iz ove situacije.

Još jednom se posebno zahvaljujemo pacijentima na srpljenju i podršci koju nam pružaju i nadamo se skorom rješenju ove svima mučne situacije.

Koristimo i ovaj način da tražimo HITNO RJEŠAVANJE STATUSA DOKTORA U TK od svih nadležnih institucija. Ovo je vitalno pitanje društva koje se tiče svakoga, zato tražimo da nas se shvati kao ozbiljnog partnera koji je dobronamjeran i spreman na dijalog, ističu u Sindikatu. (RTV SLON)

VIJESTI

Najnovije vijesti