Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023

U ponedjeljak je prvi dan posta u najsvetijem mjesecu za muslimane: Ramazan je vrijeme mira i pokajanja

U ponedjeljak, 6. juna, je prvi dan posta. U nedjelju počinje najodabraniji i najsvetiji mjesec za muslimane – ramazan. To je deveti mjesec muslimanskog (lunarnog) kalendara u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kur'ana.

dzamija-kandilji

Tokom ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a podrazumijeva se potpuno uzdržavanje od jela, pića i tjelesnih užitaka od zore do zalaska sunca i to 30 dana. Vrijeme je ovo kada se muslimani “pokoravaju” i molitvama veličaju vjeru u Boga. U miru i blagostanju osjećaju iskreno pokajanje za grijehe.

U vrijeme posta vjernici se moraju suzdržavati i od neprimjerenih riječi i djela u cilju općeg ljudskog pročišćenja. Tokom mjeseca ramazana život u islamskom svijetu poprima poseban ritam, ljudi se međusobno više posjećuju i zajedno provode večeri. Tradicionalno se organiziraju zajednički iftari – vrijeme ramazanske večere, poslije posebne molitve – teravije, a nakon toga druženja, većinom svake večeri kod nekog drugog.

Prema odredbama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, mjesec ramazan je mjesec obaveznog posta za sve punoljetne zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana.

Propisano je da nisu obavezni postiti bolesni, trudnice i teški fizički radnici. Ramazanski post završava kada se pojavi mlad mjesec. Najodabranija noć u toku ramazana je Lejletu-l-kadr (petak, 1. juli 2016.). To je noć Kadr, odnosno noć početka objavljivanja Kur'ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima. Ovoj je noći posvećeno jedno poglavlje Kur'ana, a za nju se kaže da je “noć bolja od hiljadu mjeseci”, u kojoj silaze “Meleki i Džibril zbog odluke svake”.

U noći Kadr muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta. Islamska zajednica u BiH je označila ovu noć kao noć znanja, nauke i obrazovanja te se u tu svrhu organiziraju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice i u džamijama širom zemlje uče se mevludi.

Na području BiH najduže će se postiti prvi dan – 18 sati. Najduži post na svijetu bit će u Reykjaviku, gdje će se prvog dana ramazana postiti 21 sat i 38 minuta, dok će najkraće postiti muslimani iz grada Ushuaia u Argentini, čiji će post trajati devet sati i sedam minuta.

Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara. Muslimani se raduju Ramazanskom bajramu jer su ispostili mjesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili pokornost Bogu Uzvišenom. Ramazanski bajram traje tri dana.

VIJESTI

Najnovije vijesti