Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIU Sudu održano ročište Savi Marinkoviću: Negira da je likvidirao sarajevske policajce!

U Sudu održano ročište Savi Marinkoviću: Negira da je likvidirao sarajevske policajce!

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jutros je održano ročište Savi Marinkoviću, osumnjičenom za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine na Alipašinom Polju u Sarajevu.

Marinković je jučer izručen BiH i premješten u KPZ u Sarajevu, a prema potjernici, već mu je određen jednomjesečni pritvor.

Tužilaštvo KS je ostalo pri svom prijedlogu

Međutim, on se jutros morao pojaviti pred sudijom na okolnosti prijedloga Tužilaštva i osnova sumnje koja mu se stavlja na teret.

Prema informacijama “Avaza”, Tužilaštvo KS je ostalo pri svom prijedlogu i sumnji da je učestvovao u ovom krivičnom djelu. To su jasno rekle i tužiteljice, koje rade na ovom predmetu.

No, Marinković sve negira. To je potvrdio i u Kantonalnom sudu. On se obratio jutros u ovoj instituciji.

On je izjavio da on nema veze s ubistvom policajaca i da je tražio po skraćenom postupku da bude izručen BiH.

 – Nemam nikakve veze s likvidacijom policajaca. Osim toga, tražio sam izručenje po skraćenom postupku jer nemam veze s ovim.  Digla se hajka na mene, niti sam bježao, niti ima veze s ovim. U Njemačkoj sam uhapšen zbog drugog djela – rekao je Marinković.

On je jučer u 13 sati sletio na Sarajevski aerodrom čarter-letom iz Frankfurta.

Preuzeli su ga, uz jako policijsko osiguranje, pripadnici Sudske policije FBiH, uz asistenciju pripadnika MUP-a KS i Državne agencije za istrage i zaštitu.

Marinkovića su tokom dugogodišnje istrage u ovom mučnom događaju razotkrili istražitelji MUP-a KS, a njegovo ime navedeno je u dopuni izvještaja Tužilaštvu KS 5. novembra prošle godine. MUP KS, čvrsto vjeruje da je on povezan s ovim slučajem. 

Radi se o vjenčanom kumu Aleksandra Macana

Radi se o vjenčanom kumu Aleksandra Macana, koji je u iskazu Tužilaštvu krajem prošle godine, a nakon predaje, rekao da je Sava taj koji je pucao u policajce, a da su on i Marko Trifković Žižan, koji je, također, u pritvoru, krali vozilo.

S dolaskom Marinkovića konačno bi se, nakon skoro četiri godine, trebala staviti tačka na događaj koji je potresao kompletnu državu. Bez njegove izjave teško je provjeriti iskaz Macana. Otežavajuća okolnost istražiteljima je to što trećeosumnjičeni Žižan ne sarađuje, odnosno šuti kao zaliven.

Macan je u iskazu rekao da je Sava pucao u policajce i da pataloški mrzi Bošnjake.

Marinkoviću prijeti 40 godina robije.

AVAZ

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari