Četvrtak, 7 Decembra, 2023

U TK svake godine 40 žena oboli od raka grlića materice

U svijetu godišnje od raka grlića materice oboli 500 hiljada žena. Broj oboljelih žena u stalnom je porastu i u Bosni i Hercegovini. U cilju smanjenja ove crne statistike, i ove godine u Tuzli i cijelom Tuzlanskom kantonu bit će obilježena Sedmica borbe protiv raka grlića materice, u okviru koje će se vršiti edukacija žena o ovoj bolesti, te će se ukazivati na značaj preventivnih pregleda.

Svake godine u Tuzlanskom kantonu bude registrovano oko 40 žena koje obole od raka grlića materice. Ovaj broj se iz godine u godinu povećava, baš zbog toga što žene nisu dovoljno informisane o ovoj bolesti, ali i zato što ne odlaze redovno na ginekološke preglede.

„Svaki dan sve moje kolege i ja se susrećemo u ordinaciji sa izjavama da žena nije bila na pregledu 5, 10 ili 15 godina, a ponekad čak i više,“ –  kazala nam je prim.dr. Amra Habibović, specijalista ginekologije i akušerstva.
Baš zbog toga, ljekari iz Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Tuzla, odlučile su organizovati radni sastanak sa kolegama iz Porodične medicine o temi važnosti preventivnih pregleda. Ovaj sastanak bio je povod za obilježavanje Sedmice borbe protiv raka grlića materice koja se obilježava od 18. do 24. januara svake godine. Ovu sedmicu ginekolozi će iskoristiti kako bi što više radili na edukaciji pacijentica.

Ove godine mi želimo da zaokužimo tu priču kroz nekakvu ličnu odgovornost za zdravlje i animiranje svih žena što će biti prvenstveno naš zadatak i ljekara u porodičnoj medicini da žene ne budu u posjeti ginekologu samo kada je u pitanju trudnoća i da to budu žene koje će aktivno dolaziti na preglede, biti aktivno nadzirane od strane ljekara porodične medicine i direktno poslane ginekologu,“ istakla je dr. Maida Mulić – direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.
Ljekari su na ovom sastanku ukazali i na značaj PAPA testa, za kojeg je, kako kažu, jako važna i priprema kako bi rezultati testa bili u potpunosti tačni.

„Jako je važno redovno dolaziti na preglede, raditi PAPA test, više puta godišnje, sve zavisi od njihovog ljekara i zdravstvenog stanja žene. Ono što bih ja sa sestrinskog aspekta rekla je da je jako važna priprema za ovaj test. Žena prije nego što dođe da uradi taj pregled, prije na tri dana ne treba da ima seksualne odnose, ne treba koristiti nikakve vaginalete.. to su neke jako bitne stvari na koje želim ukazati zbog značaja pripreme,“ zaključila je Jasmina Sejdinović, glavna sestra u Službi za zdravstvenu zaštitu žena u Domu zdravlja Tuzla.

Obzirom da u Evropi svakih 18 minuta jedna žena umre od raka grlića materice, te da je ova bolest treći vodeći uzrok smrtnosti, o ovom problemu se kažu iz Službe za zdravstvenu zaštitu žena, mora stalno govoriti. Edukaciju žena nastavit će i u narednom periodu, a sve u cilju smanjenja broja oboljelih, jer redovnim ginekološkim pregledom, rizik od nastanka grlića materice može se smanjiti i do 80 posto.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti