Četvrtak, 25 Jula, 2024

U Tuzli neovlašćeno nabavljali, držali i prodavali veću količinu vatrenog oružja

sudska-policija-tuzilastvo-tk

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za Seada Kahrimana (51), Enesa Kadrića (44), Sabita Sejfića (40) i Husu Čorića (45), svi nastanjeni u Tuzli, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili produženo krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Oni su osumnjičeni  da su u periodu od marta do 8. oktobra 2016. godine  u Tuzli neovlašćeno nabavljali, držali i prodavali veću količinu  vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija, te do pronalaska kupaca oružje čuvali u svojim kućama ili na drugim lokacijama.

U saradnji sa pripadnicima Federalne uprave policije ovo Tužilaštvo je 8. oktobra 2016. godine provelo akciju prilikom koje su,   na osnovu naredbe Općinskog suda Tuzla, izvršeni pretresi na 5 lokacija u Tuzli,  kada su osumnjičeni i lišeni slobode. Tokom pretresa, u različitim objektima koje su koristili osumnjičeni,   pronađena  je veća količina oružja, municije i eksploziva namijenjenih za dalju prodaju. U ovom periodu osumnjičeni su,  u različitim ulogama, nabavljali, čuvali i prodavali veću količinu naoružanja  različitim osobama na području Federacije BiH.

Prilikom istrage,  koja je trajala nekoliko mjeseci,  Federalna uprava policije je u saradnji sa Tužilaštvom koristila i istražne radnje simuliranog otkupa naoružanja od osumnjičenih.

Nakon što su lišeni  slobode, Federalna uprava policije je nad osumnjičenim osobama obavila kriminalističku obradu, te ih jučer, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predala u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage, ispitao osumnjičene, a izdate su i naredbe za različita vještačenja i istražne radnje koje će se provoditi u narednom period, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK-a.

VIJESTI

Najnovije vijesti