Utorak, 27 Februara, 2024

UABNOR Mostar o zabrani okupljanja u Mrkonjić Gradu: Potezi uplašenog, izgubljenog i očajnog čovjeka

Zabrana okupljanja u Mrkonjić Gradu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine izazvala je veliki broj reakcija.

UABNOR Mostar oglasio se zvaničnim saopćenjem u kojem su naveli da je riječ o sramnoj odluci.

“Nakon sramne odluke policije Republike Srpske iz Mrkonjić Grada o zabrani obilježavanja 80. godišnjice Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u tom gradu izražavamo najoštrije negodovanje protiv iste, jer navedeni razlog o nemogućnosti garantovanja sigurnosti je iskonstruisan i radi se isključivo o političkoj odluci”, naveli su u saopćenju.

Potom su dodali:

“Još prije petnaestak dana predsjednik tog entiteta nagovijestio je ovakvu mogućnost pišući sa nevjerovatnim omalovažavanjem o ovom značajnom istorijskom događaju, ali i vrijeđajući sve one koji poštuju istorijske činjenice ove zemlje. Nakon njegovog pisanja o ZAVNOBiH-u kao papagaji javili su se sljedbenici takve politike ponavljajući iste teze. Istovremeno, valja reći da onaj koji zabranjuje obilježavanje antifašističkog naslijeđa ove zemlje sam je tim činom izabrao drugu stranu i sebe svrstao na stranu fašizma. Na takav izbor niko u ovoj zemlji nema pravo šutjeti, niko nema pravo ne reagovati, niko nema pravo ne djelovati. Jesu ovo potezi uplašenog, izgubljenog i očajnog čovjeka, ali jesu i potezi koji mogu izazvati ozbiljne posljedice, jer on gubi, a u gubitku i izgubljen čovjek može napraviti mnogo zla”.

Između ostalog, naveli su kako će tražiti određene mjere prema nosiocima ovakvih politika u našoj zemlji.

“Zbog ozbiljnosti situacije, zbog narasle fašizacije društva u kojem živimo, zahtijevamo od svih državnih organa da po hitnom postupku i u najskorije vrijeme održe sjednice na kojima će se raspravljati o fašizaciji bosanskohercegovačkog društva i državnom odgovoru na te pojave. Mi antifašisti želimo antifašističko društvo 21. vijeka, a ne revizijom istorije vraćanje u daleku prošlost. Mi ćemo, takođe preko naše Evropske i svjetske asocijacije tražiti određene mjere prema nosiocima ovakvih politika u našoj zemlji. Istovremeno pozivamo građane ove zemlje da se ohrabre i dignu glas. Nas je mnogo više nego njih, ali smo tihi. Dosta je bilo, moramo im se suprotstaviti dok još ima vremena. Naš bunt danas mora imati odlučnost ustanika 1941, ali i vizionarstvo vijećnika ZAVNOBiH-a iz 1943. i 1944. godine. Ukratko, do nas je”, zaključili su u saopćenju.

N1

VIJESTI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najnovije vijesti