Petak, 3 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIUmjetnost preživljavanja u BiH: Novčanik sve tanji, a trpeza skuplja iz dana...

Umjetnost preživljavanja u BiH: Novčanik sve tanji, a trpeza skuplja iz dana u dan

Meso će uskoro postati luksuz za građane Bosne i Hercegovine

Trpeza jedne porodice u Bosni i Hercegovini poskupjela je za gotovo 100 posto. Cijene osnovnih potrepština iz dana u dan sve su veće. Građani kažu kako su odavno prinuđeni na stezanje kaiša i smanjenje gramaže prilikom kupovine, objavio je BHRT.

Onaj ko je uzimao kilogram, sada uzima pola kilograma. Ima sve više i onih koji uzimaju i po gramima. U odnosu na februar prošle godine povrće je poksupilo za gotovo 30 posto, od toga samo krompir 52 posto. Poskupio je i luk za gotovo 27posto. I kupci i prodavači jasni su trpeza za jednu porodicu poskupila je za gotovo 100 posto. A plate ostale iste.

“Sad su čak neke cijene poput domaćih proizvoda iz Hercegovin, špinata i blitve su čak u padu za razliku od prethodna dva mjeseca kada je naprimjer špinata bila oko 5 maraka, a sada ga možete naći po cijeni od 3 marke. Što se tiče tih nekih visokih cijena, na cijeni su paradajz, krastavac, tikvice i patlidžan jer oni dolaze iz uvoza”, kaže prodavač Nino.

Meso će uskoro postati luksuz za građane Bosne i Hercegovine. Kilogram junećeg mesa košta od 18 do 22 marke – prema očekivanjima, uskoro i do 30 maraka. Pileći file je dvostruko skuplji u odnosu na prethodne dvije godine.

“U odnosu na prije dvije godine, junetina i teletina su za oko tri četiri marke poskupile. Što se tiče sirovog mesa a tako i žive vage, piletina je značajno poskupila. Piletina je prije dvije godine bila 6 maraka kilogram sad je 13 i po to je duplo, tako da je sve skupo. Manja je potrošnja, za 5-10 maraka najčešće kupuju”, ističe Samir Duškaj, vlasnik mesnice.

А kako se živi u Bosni i Hercegovini – najbolje pokazuju podaci portala Numbeo, najveće svjetske baze podataka o troškovima života, gdje je navedeno da su troškovi života u Bosni i Hercegovini u odnosu na zemlje regije najveći. Prema statistikama, četveročlanoj porodici mjesečno treba 2877 maraka, bez troškova stanovanja, da bi preživjeli. A prosječna plaća u BiH, je malo veća od hiljadu i 42 marke, što nije dovoljno ni za hranu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari