Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIViše od 125 stradalih u poplavama u Njemačkoj i Belgiji, spasioci cijelu...

Više od 125 stradalih u poplavama u Njemačkoj i Belgiji, spasioci cijelu noć tragali za nestalima

Spasioci tragaju za stotinama nestalih nakon što je historijska poplava pogodila Njemačku i Belgiju te odnijela najmanje 125 života.

Broj smrtnih slučajeva u Njemačkoj je najmanje 106 dok je u Belgiji stradalo 20 osoba, posljednji su podaci njihovih vlasti. Najviše umrlih usljed poplava je u njemačkoj pokrajini Rajna-Palatinat gdje su stradale 63 osobe.

poplave njemacka spasioci 15jul21 EPAEFE

U ove dvije države se traga za 1.300 osoba. Spasioci su tokom petka navečer pokušavali da dođu do ljudi koji žive u udaljenim njemačkim selima kako bi im pružili osnovne potrepštine i potrebnu pomoć.

Hiljade osoba je ostalo bez doma nakon što im se, usljed jake kiše, voda izlila u kuće i stanove. Usljed bujice, brojni automobili su uništeni, a na zapadu Njemačke, južno od Bona, uništene su i električne mreže s obzirom na trenutnu katastrofu. Slična je situacija i u nekim drugim dijelovima država.

Evropska meteorološka agencija je upozorila na mogućnost velikih poplava zbog najave obilne kiše koja je nivo rijeka dovela do nezapamćene granice, do koje nisu došle u 500, čak i 1.000 godina.

Osim Njemačke i Belgije, poplave su pogodile i Luksemburg, Nizozemsku i Švicarsku. Ova ogromna nepogoda koja je snašla zapadni dio Evrope aktuelizirala je problem klimatskih promjena na koji aktivisti već godinama intezivno upozoravaju.

(Klix)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari