Utorak, 25 Juna, 2024

Više od 125 stradalih u poplavama u Njemačkoj i Belgiji, spasioci cijelu noć tragali za nestalima

Spasioci tragaju za stotinama nestalih nakon što je historijska poplava pogodila Njemačku i Belgiju te odnijela najmanje 125 života.

Broj smrtnih slučajeva u Njemačkoj je najmanje 106 dok je u Belgiji stradalo 20 osoba, posljednji su podaci njihovih vlasti. Najviše umrlih usljed poplava je u njemačkoj pokrajini Rajna-Palatinat gdje su stradale 63 osobe.

U ove dvije države se traga za 1.300 osoba. Spasioci su tokom petka navečer pokušavali da dođu do ljudi koji žive u udaljenim njemačkim selima kako bi im pružili osnovne potrepštine i potrebnu pomoć.

Hiljade osoba je ostalo bez doma nakon što im se, usljed jake kiše, voda izlila u kuće i stanove. Usljed bujice, brojni automobili su uništeni, a na zapadu Njemačke, južno od Bona, uništene su i električne mreže s obzirom na trenutnu katastrofu. Slična je situacija i u nekim drugim dijelovima država.

Evropska meteorološka agencija je upozorila na mogućnost velikih poplava zbog najave obilne kiše koja je nivo rijeka dovela do nezapamćene granice, do koje nisu došle u 500, čak i 1.000 godina.

Osim Njemačke i Belgije, poplave su pogodile i Luksemburg, Nizozemsku i Švicarsku. Ova ogromna nepogoda koja je snašla zapadni dio Evrope aktuelizirala je problem klimatskih promjena na koji aktivisti već godinama intezivno upozoravaju.

(Klix)

VIJESTI

Najnovije vijesti