Srijeda, 21 Februara, 2024

Vlada TK izdvojila 800.000 KM za pomoć prevoznicima, te 1,5 miliona maraka za lokalne puteve

Vlada Tuzlanskog kantona nedavno je na redovnoj sjednici utvrdila prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu. Prema prijedlogu Budžet je povećan za više od 6 miliona, što je oko 1,3% više u odnosu na prvobitni Budžeta Kantona za 2021. Predviđenim rebalansom pozicija Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja je povećana za skoro 2,3 miliona KM. Na šta će i na osnovu kojih kriterija biti utrošena ova sredstva provjerili smo s resornim ministrom Hamzom Bešićem.

1,5 miliona maraka namijenjeno je za podršku lokalnim zajednicama u vidu sanacije mreže lokalnih puteva. Prošle godine za rekonstrukciju i održavanje lokalnih cesta izdvojeno oko milion maraka. Ove godine predviđenim rebalansom ta sredstva su povećana.

– Radi se o povećanju od 50 posto u odnosu na prošlu godinu, i nastojat ćemo i tom mjerom dokazati da nam je više stalo do svih lokalnih zajednica na području Tuzlanskog kantona, istakao je ministar finansija Vedran Lakić.

– Prošle godine Vlada je izdvojila milion maraka za rekonstrukciju lokalnih cesta. Taj program realiziran je putem Direkcije cesta TK. Ove godine je odlučila da ovaj iznos sredstava poveća za 50 posto, dodao je reosrni ministar Hamza Bešić.

Oko 800.000 KM predviđeno je za podršku privrednim društvima iz oblasti prijevoza, potvrđeno nam je u resornom ministarstvu.

– Mi smo imali više sastanaka sa Udruženjem prevoznika koji su nam predočili da su njihovi gubici zbog pandemije značajni, te smo razumijevajući te njihove probleme išli prema Vladi i tražili ta sredstva kako bi im pomogli u ovom teškom periodu. Imali smo razumijevanje Vlade koja je obezbijedila 800.000 kako bi se pomoglo ovom sektoru, dodao je Hamza Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja.

Ministar Bešić ističe da još uvijek nije utvrđena odluka na osnovu kojih kriterija će se dodjeljivati pomenuta sredstva.

– Već sutra planiramo jedan sastanak sa predstavnicima prevoznika i privrednom komorom, gdje ćemo skupa sa njima pokušati doći do najboljeg rješenja na koji način da se pomogne. Da li ćemo ići u subvencioniranje plata ili subvencioniranje njihovih troškova, to ćemo sve s njima da izdeefinišemo. Ono što je najbitnije u svemu jeste da će Vlada prije dodjele ovih sredstva donijeti odluku kojom će jasno biti definisani kriteriji i uslovi za pomoć ovom sektoru, zaključio je ministar Bešić.

Vlada će također na isti način donijeti odluku o uslovima i kriterijima na osnovu kojih će se nižim nivoima vlasti pomoći u održavanju i rekonstrukciji lokalnih cesta.

(RTVTK)

VIJESTI

Najnovije vijesti