Petak, 27 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTIZavršena superanaliza flaširanih voda: Evo šta je ustanovljeno

Završena superanaliza flaširanih voda: Evo šta je ustanovljeno

Superanaliza je rađena u Zavodu za javno zdravstvo FBiH koji je prvobitno i plasirao informaciju o “zagađenoj vodi.

Superanaliza je rađena u Zavodu za javno zdravstvo FBiH koji je prvobitno i plasirao informaciju o “zagađenoj vodi.

“Superanaliza je rađena u Zavodu za javno zdravstvo FBiH koji je prvobitno i plasirao informaciju o “zagađenoj vodi”, objavio je isti medij. 

Podsetimo, sredinom novembra plasirana je informacija da sedam od 70 flaširanih voda u Federaciji Bosne i Hercegovine sadrže bakterije koje ne smiju biti prisutne, a to je bio rezultat monitoringa uzoraka pakiranih prirodnih voda za piće kojeg je proveo Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

Direktor Zavoda Siniša Skočibušić tada je kazao da su uzorci uzeti iz maloprodajnih objekata na području Federacije BiH, ali nije otkrio o kojim se vodama radi. 

Nakon što su izazvali, najblaže rečeno, bojazan kod stanovnika BiH, iz Zavoda su se potom ušutili o cijelom slučaju, a onda više od 20-ak dana kasnije ipak su se odlučili oglasiti. 

Uz konstataciju da nije bila u pitanju „službena kontrola“ po zahtjevu nadležnih uprava za inspekcijske poslove, istakli su da nisu ovlašteni da objave imena proizvođača voda, “jer naše ingerencije završavaju dostavom rezultata monitoringa nadležnoj upravi za inspekcijske poslove”.

Tada su također naveli da je ono što mogu potvrditi činjenica da pronađena onečišćenja nisu u količini koja bi bila štetna po ljudsko zdravlje.

Također, sa žaljenjem su konstatirali da su aktivnosti Zavoda na monitoringu, čiji je jedini cilj bio pojačati institucionalni nadzor i spriječiti potencijalne neregularnosti u budućnosti, u javnosti izazvale zabrinutost, što im nije bila namjera.

I sada se, kako je objavila Istraga.ba, soperanalizom potvrđeno da su sve analizirane vode u Federaciji BiH uredne.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari