Nedjelja, 24 Septembra, 2023

Zrak u Tuzli danas vrlo nezdrav

Zrak u Tuzli i dalje je zagađen. Prema posljednim mjerenjima u 09 sati, zrak je bio Vrlo nezdrav sa indeksom kvaliteta od 210.

U Živinicama već nekoliko dana za redom su koncentracije sumprodioksida vrlo visoke , jučer 215 ug/m3.

Na ostalim mjernim mjestima u Tuzlanskom kantonu nisu zabilježene visoke vrijednosti sumpordioksida ali je zagađenost zraka lebdećim česticama uopšteno prisutna pogotovo u Lukavcu gdje je jučerašnji prosjek za PM2.5 iznosio 190 ug/m3, a satne vrijednosti dostizale opasno visokih 550 ug/m3. Slična koncentracija lebdećih čestica jučer je izmjerena i u centru Tuzle.

Opšti geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajana narušavanja kvaliteta zraka, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Izdato je i upozorenje za građane da maksimalno reduciraju svoje kretanje. Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme, moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je i vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. (RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti