Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

˝Zajedničkim snagama do uređenja škole u Seoni˝

seonaskola3

UG EKO ˝SEONA-RATIŠ˝ i lokalna grupa za razvoj zajednice Seona pokrenuli su pocetkom 2016. godine incijativu za uređenje škole u Seoni.

Školstvo u Seoni ima dugu tradiciju, i cijelo vrijeme od osnivanja prve škole  stanovnici Seone su ulagali trud i sredstva kako bi uslovi u školi u Seoni za odvijanje nastave bili što bolji.

Sadašnja školska zgrada nije značajno renovirana od vremena izgradnje, te su neophodna značajna sredstva kako bi se uslovi za boravak djece u školi doveli na zavidan nivo.

Povodom toga , a znajuci da ovaj problem nikako ne može riješiti sama lokalna zajednica, niti sama uprava škole ili sami  roditelji pokrenut je projekat pod nazivom ˝zajedničkim snagama do uređenja škole u Seoni˝ a čiji je cilj da ujedini i animira sve potencionalne donatore koji bi mogli dati učešće u postizanju generalnog  cilja da škola u Seoni postane najljepša škola na prostoru Općine Srebrenik.

seonaskola2

U prilogu  ovog dopisa možete pogledati slike prve faze realizacije ovog projekta u kojoj je izvršena zamjena stolarije na učionicama u školi. Sredstva su prikupljena od  roditelja, članova eko Ratiš, firme BH motors, te preko javnog poziva za aktivne zajednice gdje je  podršku dala i Fondacija tuzlanske zajednice.

Sljedeća faza projekta  podrazumijeva zamjenu preostalog dijela stolarije , te zamjenu ulaznih vrata na školi (za ulazna vrata su već obezbijeđena sredstva).

Pored toga u narednom periodu na školi je neophodno rekonstruisati krov, unutrašnju rasvjetu, urediti vanjsku fasadu i prilagoditi, urediti jednu učionicu za djecu predškolskog uzrasta i nabaviti neophodna nastavna sredstva   i pomagala.

seonaskola

-“Očekujemo da će se u realizaciju sljedećih faza uključiti i Općina Srebrenik, bivši učenici škole u Seoni, dijaspora, te nadležno  ministarstvo. Nadamo se da ćemo uspjeti u našim naporima uz poruku, ulaganje u škole i u obrazovanje je ulaganje  za bolju budućnost svih nas”, poručio je Adi Mehinović inicijator projekta  i predjednik UG Eko ˝Seona-Ratiš˝.

seonaskola1

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI