Subota, 27 Jula, 2024

Siromaštvo je najmasovnija pojava u BiH

Centri civilnih inicijativa (CCI) nedavno su objavili izvještaj „Stanje nacije“ koji prati provedbu i efekte reformi u Bosni i Hercegovini. Ovaj izvještaj sadrži obuhvatan pregled informacija o formalnoj realizaciji mjera iz Reformske agende, te mjerenju efekata u različitim oblastima poput javnih finansija, poslovne klime, tržišta rada, vladavine prava, socijalne politike, itd. Jedna od oblasti analize jeste siromaštvo, te raspon plata i penzija u BiH.

Bolna je činjenica da je većina građana BiH u zoni siromaštva, apsolutnog ili relativnog! Zvanična statistika pokazuje da je većina radnika i skoro svi penzioneri u zoni siromaštva, a kada se ovome dodaju nezaposleni, kao i primaoci socijalne pomoći, dobije se potpuna socijalna slika u zemlji. Zbog svega navedenog, reforme moraju biti fokusirane na rast životnog standarda građana, na rast plata i penzija, te na adekvatne, foksusirane i efektivne socijalne programe, jer u suprotnom ovaj nivo socijalne napetosti prijeti ozbiljnom destablizacijom cijelog sistema.

U posljednje dvije godine, tačnije od početka provedbe Reformske agende, prosječna plata u oba entiteta porasla je za 1% (ili 5 KM), što upućuje na zaključak da životni standard građana stagnira, dok je potrošačka korpa i dalje skoro duplo veća od prosječne plate. Prema zvaničnoj statistici, prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Federaciji BiH u augustu iznosila je 871 KM, a u Republici Srpskoj iznosila je 832 KM. Najviše neto plate u Federaciji BiH bile su u energetskom sektoru, 1.670 KM, a najniže u ugostiteljstvu 539 KM, dok su u Republici Srpskoj najviše plate bile u oblasti finansija i osiguranja, 1.300 KM, a najniže u građevinarstvu 545 KM.

VIJESTI

Najnovije vijesti