Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

4 godine lihvarenja: Pali kamatari u Mostaru nakon primanja označenog novca

Policijski službenici Federalne uprave policije, pod nadzorom tužiteljstva Hercegovačko-neretvanskog kantona realizirali su u ponedjeljak, 17. aprila, operativno-taktičku akciju „Game“ zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela „Lihvarstvo“ iz člana 298. stav 3. i krivičnog djela „Iznuda“ iz člana 295. stav 1. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Kako je saopsteno iz FUP-a, postupajući po naredbi Općinskog suda u Mostaru, policijski službenici Federalne uprave policije su nakon primopredaje označenog novca lišili slobode D.Ć. (1981.) i S.L. (1980.) oba iz Mostara.

Izvršen je pretres pokretne i nepokretne imovine u Mostaru koju spomenute osobe koriste, te je pronađena veća količina novca, automatska puška, dva pištolja, određena količina streljiva, dokumentacija, kao i drugi dokazi koji se mogu dovesti u vezi s izvršenjem ovih krivičnih djela. ”Navedene osobe se sumnjiče da su oštećenoj osobi dali zajam uz ugovaranje nerazmjerne imovinske koristi, tako što su tijekom četverogodišnjeg perioda, koristeći silu i prijetnju od oštećene osobe zahtijevali da im predaje određene novčane iznose.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom roku biti predani u nadležnost kantonalnom Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu”, saopsteno je.

VIJESTI

Najnovije vijesti