Utorak, 7 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETAkcija IRA: Uhapšeno 18 lica, među uhapšenim i nositelji pravosudnih funkcija

Akcija IRA: Uhapšeno 18 lica, među uhapšenim i nositelji pravosudnih funkcija

U okviru operativne akcije „IRA” Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu i  Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su slobode lišili 18 lica.

Prilikom pretresa je do sada  otkriveno i privremeno oduzeto više od 20.000,00 KM,  oko 19.000,00 Eura, 5.000,00 švicarskih franaka, veći broj mobilnih telefona, sistemi za video nadzor i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Uzimajući u obzir da su pretresi još uvijek u toku o konačnom ishodu operativne akcije javnost će biti informisana naknadno.

Ranije je iz Tužiteljstva BiH saopćeno da je tim tužitelja i istražitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal , gospodarski kriminal i korupciju, od ranih jutarnjih sati, na terenu gdje koordinira aktivnosti policijskih djelatnika SIPA, MUP-a RS, policije Brčko Distrikta BiH i MUP-a KS, u aktivnostima lišenja slobode i pretresa većeg broja osumnjičenih osoba.

Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, neovlašten promet oružjem, kao i niz drugih kaznenih djela.

Tijekom istrage prikupljeni su dokazi o povezanosti osumnjičenih sa pripadnicima skupina organiziranog kriminala koje djeluju u susjednim zemljama.

Među osobama lišenim slobode ima i nositelja pravosudnih funkcija.

U okviru predmeta, ostvarena je značajna međunarodna suradnja Tužiteljstva BiH sa partnerskim institucijama u zemljama regiona i EU, kao i strukturama EUROPOL-a i EUROJUST-a.

Nakon provodenih aktivnosti lišenja slobode i pretresa, postupajući tužitelj dat će instrukcije i naredbe za dalje aktivnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

federalna.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari